Podcast

Presentator Renze Klamer: 'Denk niet dat het bij de volgende werkgever alleen maar fantastisch is'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Presentator Renze Klamer: 'Denk niet dat het bij de volgende werkgever alleen maar fantastisch is'

[EO] Hij genoot oprecht van radio maken bij de EO. Toch is Renze Klamer blij met zijn overstap naar BNNVARA, waar hij alle werkdagen te zien is als presentator van De vooravond op NPO1. "De enige die kan opkomen voor jouw carrière, ben jij zelf."

#11 - Goed Werk: Renze Klamer: Millennials, werk is niet altijd fun, maar hou wel zelf de regie - Geld of je leven

"Natuurlijk had ik tot mijn zestigste bij NPO Radio 1 kunnen werken en dan had ik ook echt leuk werk gehad", zegt Renze Klamer in de 11e aflevering van de podcast Goed Werk, waarin Arie Boomsma met hem en psycholoog Thijs Launspach praat over millennials op de werkvloer. "In hoeverre het komt omdat ik Renze Klamer ben, of omdat ik millennial ben, geen idee, maar dan had ik toch gedacht: Verdorie, is het toch niet gelukt om ook een keer iets anders te doen?"

Alles is mogelijk

De presentator herkent zich wel in een aantal stereotyperingen over millennials: hoge verwachtingen van jezelf, niet snel tevreden en altijd bezig met de volgende stap in je carrière. "Ik ben opgegroeid in een wereld waarin alles mogelijk is. Als je een beetje je best deed op de middelbare school, kon je alles studeren wat je wilde. Ik vind het fijn om iets te doen wat impact heeft. Dat voelt als een soort eer. Die spanning en reuring van een uitzending maken, daar houd ik van."

Klamer kijkt met plezier terug op zijn tijd bij de EO, maar is ook blij met de stap naar BNNVARA. "Bij de EO kreeg ik allerlei trainingen en werd er flink in mij geïnvesteerd. Dat creëerde loyaliteit; ik dacht er niet aan om weg te gaan. Pas na een paar jaar wilde ik dingen doen waar bij de EO geen ruimte was. Toen bedacht ik: er gaat natuurlijk niemand tegen mij zeggen: 'Je moet hier weggaan.' Ik ben de enige die mijn eigenbelang kan verdedigen. Voor een leidinggevende staat het bedrijfsbelang voorop. Dan moet je op een gegeven moment ook eigenwijs durven zijn en een millennialachtige stap durven nemen."

Shufflegeneratie

Nog een stereotype van de zogenaamde 'shufflegeneratie' is dat ze bij elke tegenslag op de werkvloer op zoek gaan naar een andere baan. "Of het nou gaat om werk of relaties: het leven is soms gewoon kut en dat moet je gewoon een beetje omarmen", zegt Klamer. "Besef dat je de autonomie hebt om de regie in handen te nemen. Toon initiatief en durf balletjes op te gooien. En als er dan echt te weinig ruimte is voor wat jij wilt ten opzichte van wat het bedrijf wil, dan moet je verder kijken. Zo lang je maar niet denkt dat het bij de volgende werkgever alleen maar fantastisch wordt."

Benieuwd of Renze Klamer, nu hij op de 'hoogst haalbare' positie in televisieland zit, gelukkiger is dan een paar jaar geleden? Dat hoor je in de 11e aflevering van de podcast Goed Werk.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie