Podcast
EO

Rutger Bregman in De Ongelooflijke Podcast: 'Door de evolutietheorie verloor ik mijn geloof'

foto: Michiel van de Kampfoto: Michiel van de Kamp
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutger Bregman in De Ongelooflijke Podcast: 'Door de evolutietheorie verloor ik mijn geloof'

De Britse krant The Guardian noemt hem 'het Nederlandse wonderkind van de nieuwe ideeën'. Hier in Nederland is Rutger Bregman beter bekend als schrijver voor De Correspondent. In De Ongelooflijke Podcast praat de domineeszoon over zijn geloof en zijn nieuwe boek: De meeste mensen deugen, een nieuwe geschiedenis van de mens.

Rutger Bregman in De Ongelooflijke Podcast

Evolutietheorie

"Op de christelijke school waar ik zat, leerde ik dat de evolutietheorie niet klopt", vertelt Bregman. "Later leerde ik in een hoorcollege van Bas Haring dat het bewijs voor de evolutietheorie overweldigend is. Sindsdien begrijp ik waarom Charles Darwin sprak over het bekennen van een moord. Volgens mij is het moeilijk te combineren met een christelijk wereldbeeld."

Andere wang

In zijn nieuwe boek betoogt Bregman dat de meeste mensen deugen. Een denkbeeld dat hij zelf in de praktijk geeft; zo leende hij op straat geld uit aan een onbekende man die het nooit terugbetaalde. "Als je nog nooit bent opgelicht, heb je te weinig vertrouwen in mensen. De andere wang toekeren wordt vaak omschreven als naïef en soft, maar eigenlijk is het een knetterrationeel principe wat Jezus voorstelde."

{podcast audio="114940" caption="#11 - Rutger Bregman over religie en de deugende mens" }

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie