Podcast

Dit zijn de genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2020

foto: NTR Podcastprijsfoto: NTR Podcastprijs
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2020

[NTR] De NTR Podcastprijs is dé aanmoedigingsprijs voor jonge makers uit Nederland en België. Jaarlijks worden uit de inzendingen 10 genomineerden geselecteerd. Deze genomineerde inzendingen zijn in deze podcast te beluisteren. Uit de genomineerden wordt een winnaar gekozen door een vakjury.

De tien genomineerden:

#1 - Genomineerde NTR Podcastprijs 2020: Een Koud Kunstje - Renée Demeulemeester (S02)

In deze podcast leert de luisteraar drie mensen kennen die alle drie een grote passie hebben voor het opzetten van dode dieren oftewel voor taxidermie.

#2 - Genomineerde NTR Podcastprijs 2020: Sheherazade - Misha Melita (S02)

De driedelige podcastserie Sheherazade vertelt het verhaal van een groep vrouwen in Iran die probeert de wet te veranderen. Huiselijk geweld is daar namelijk niet strafbaar.

#3 - Genomineerde NTR Podcastprijs 2020: GeschiedLied, aflevering Taro, Alt-J - Joost Schulte (S02)

Geschiedenisverhalen worden doorgaans verteld in boeken, musea en films of series. In GeschiedLied is muziek het medium om historische verhalen te vertellen. De maker zoomt steeds in op één liedje dat over een historische gebeurtenis gaat.

#4 - Genomineerde NTR Podcastprijs 2020: Aarde in de stad - Sanne van Otten (S02)

'Aarde in de stad' - Sanne van Otten, Conservatorium Leuven, afd. Creatief Schrijven. In de stad zijn grote bakken met aarde geplaatst waarin bewoners kunnen gaan staan om weer "te aarden". Ze vertellen over hun ervaringen.

#5 - Genomineerde NTR Podcastprijs 2020: Na het applaus - Max-Lena Vanden Eynde (S02)

Josia Brüggen is burgerhulpverlener en weet hoe je iemand met reanimeren. Maar hij weet óók dat maar een klein deel van de reanimaties lukt. Durf je er dan toch op af te gaan? In deze podcast onderzoekt hij samen met zijn medestudenten wat de impact is van een reanimatie en hoe je daar mee om kan gaan.

#6 - Genomineerde NTR Podcastprijs 2020: Hartkloppingen - Josia Brüggen c.s. (S02)

Jos en Etha blikken in deze podcast terug op hun carrière in het circus. Zij zagen de circuswereld veranderen. Niet langer zitten de voorstellingen vol met publiek en niet langer volgen circuskinderen hun ouders op. Een portret van twee gepensioneerde circusartiesten.

#7 - Genomineerde NTR Podcastprijs 2020: De fragiele droom - Thomas van Veen (S02)

De twee broers Feliciano en Illaijh komen uit een gezin met vier kinderen, moeder Angelique is ziekelijk, alleenstaand en zit in de bijstand. Illaijh speelt bij Feyenoord in de jeugd en Feliciano bij ADO den Haag. Bijna twee seizoenen lang volgde ik de twee broers. Gaat het ze lukken om bij hun club te blijven? Deze productie is gemaakt voor NPO Radio 1 en de EO. Alle afleveringen vind je in je favoriete podcastapp.

#8 - Genomineerde NTR Podcastprijs 2020: Uit de PodKast - Marie Van Uytvanck (S02)

Na zeven jaar zwijgen vertelde de maakster haar ouders dat ze 'niet hetero' was. Ook al reageerden ze goed, zoals verwacht, toch zweeg Marie 7 jaar lang.

In een podcast van 5 afleveringen deelt ze haar coming-outverhaal. Ze onderzoekt waarom ze zo lang wachtte het te vertellen en praat met mensen over hun ervaringen. Hier aflevering 3. De andere afleveringen vind je op Spotify.

#9 - Genomineerde NTR Podcastprijs 2020: Nu het nog kan - Djuna Kramer (S02)

In deze 5-delige podcastserie praten kleinkinderen met hun grootouders over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding. Nu het nog kan. In de eerste aflevering praat Erik met zijn grootmoeder Marie over haar rol in het studentenverzet.

#10 - Genomineerde NTR Podcastprijs 2020: Danny | Jenny - Ischa den Blanken c.s. (S02)

Een spoken-word hoorspel waarin een jongen en een meisje elkaar ontmoeten tijdens een nachtje stappen. Niet het typische boy-meets-girl maar een schimmige zedenschets die zijn dieptepunt vindt in een duister tafereel. Actueel in een tijd waarin vrouwen en mannen opnieuw hun onderlinge verhouding moeten bepalen.

De eerste en tweede prijswinnaar worden bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt de Publieksprijs.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie