Naar homepage
Podcast

Presidential Podcast: De schaduw van Obama

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Presidential Podcast: De schaduw van Obama

Je zou kunnen zeggen dat Donalds Trumps hele presidentschap zich mede afspeelt in de schaduw van diens voorganger.

{podcast audio="127451" caption="#94: De schaduw van Obama" }

De president laat niet na Obama verantwoordelijk te houden voor alles wat er mis is in het land en draait zoveel mogelijk van diens beleid terug. Maar nu Obama zelf uít de schaduw is gestapt, lijkt juist Joe Biden een beetje in het duister te komen te staan.

Het nieuws in de Verenigde Staten wordt de laatste weken niet louter meer gedomineerd door corona, maar ook door de ‘ruzie’ tussen oud-president Obama en de zittende president Trump. Een “clash of the Titans”, volgens Chris Kijne. “Trump maakt er natuurlijk sinds zijn aantreden al een gewoonte van om beleid dat onder Obama is ontstaan, terug te draaien en ook zijn regering de schuld te geven van wat er mis gaat in Amerika”, vertelt Kijne.

Toch merkt hij op, dat het Obama was die de ruzie deed oplaaien de laatste weken. Obama haalde twee weken geleden in een videogesprek met zo’n drieduizend Democraten flink uit naar Trump. “Hij noemde de corona-aanpak toen een ‘absolute chaotic disaster’”, vertelt Kijne. Volgens Bas Blokker verbrak Obama daar mee een ongeschreven regel in Amerika. “Het is sowieso not done om je als oud-president uit te laten over je opvolger, en zeker om je te bemoeien met het beleid van de president. Maar kennelijk kon hij het niet meer houden.”

Maar Obama speelt niet alleen bij president Trump een grote rol. Het wordt de laatste weken steeds duidelijker dat de Democratische presidents-kandidaat Joe Biden het lastig vindt om uit de voetstappen te treden van zijn eeuwige politieke compagnon. Biden werkte onder president Obama als vice-president. “Iemand die vanuit Nederland het Amerikaanse nieuws volgt, kan opmerken dat we niet overstelpt worden met teksten van ‘ome Joe’”, vertelt Kijne. Volgens Bas Blokker is het ook een strategie van Biden om dicht bij Obama te blijven staan. “Joe Biden is het strand op komen rennen met de vlieger van Obama in zijn hand. Hij heeft altijd gezegd, ik ben die man van de goede oude Obama-tijd.”

The Presidential Podcast van Bureau Buitenland

VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-Amerikacorrespondent Bas Blokker bespreken tweewekelijks het laatste nieuws rond de Amerikaanse president Donald Trump. Wees op de hoogte en luister naar The Presidential Podcast! Abonneer je hier op The Presidential Podcast in iTunes of beluister op Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie