Naar homepage
Podcast

Radio Cinema: 'Zo'n beetje iedereen in de muziekgeschiedenis was stoned'

foto: Filmdepotfoto: Filmdepot
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio Cinema: 'Zo'n beetje iedereen in de muziekgeschiedenis was stoned'

Veel wiet en Amerikaanse hiphopcultuur in de Netflix-documentaire Grass is Greener. Daarnaast in de filmpodcast Radio Cinema: de documentaire Western Arabs, waarin de Deense filmmaker Omar Shargawi probeert om zijn gesloten Palestijnse vader beter te leren kennen.

Waarom is wiet altijd zo streng bestreden in de VS, wat zijn daar eigenlijk de gevolgen van en welke rol speelt 'het gras' in de Amerikaanse geschiedenis? Hiphoplegende Fab 5 Freddy gaat in de Netflix-documentaire Grass is Greener in gesprek met hiphoppers als Snoop Dogg en Cypress.

25 d9f2f5ced7 Grass Is Greener netflix
Rapper Snoop Dogg in Grass is Greener (bron: Filmdepot)

Wietfeestje

In Radio Cinema kletsen Maartje Willems en Pieter van der Wielen over de film met rapper Beckie, die zelf ook niet zonder wiet aan het interview begonnen is. "Ik ben eigenlijk altijd stoned. Soms zit ik in de studio en dan is mijn wiet bijvoorbeeld op. Dank denk ik 'tja, laat ik maar gewoon naar huis gaan'."

"Louis Armstrong, de hippies... Zo'n beetje iedereen in de muziekgeschiedenis was stoned, is het beeld dat overblijft van deze film", aldus Van der Wielen. "De kritische kant blijft wel een beetje achter", brengt Willems er tegenin. "Maar het is wel mooi als statement", concludeert Van der Wielen.

25 c2ec36fec4 Grass Is Greener netflix
Still uit Gras is Greener (bron: Filmdepot)

Dat de documentaire deze week in première ging is trouwens geen toeval. 20 april, ook bekend als 4/20, is namelijk een feestdag voor de wietgebruiker. Luister naar Radio Cinema over Grass is Greener:

25 69fccbfc57 Western Arabs filmdepot
Western Arabs (bron: Filmdepot)

Western Arabs: op zoek naar zijn vader

Shargawi is het kind van een Deense moeder en een heel gesloten Palestijnse vader, die hij nooit echt heeft leren kennen. Met het maken van de documentaire Western Arabs hoopt hij daar verandering in te brengen. Twaalf jaar lang volgde hij zijn familie met een camera.

Sakir Khader, documentairemaker: "Ik vond het een aangrijpende film, zag veel herkenningspunten. Dat het Israëlisch-Palestijnse conflict veel effect heeft op de situatie bij hen thuis bijvoorbeeld, dat was ook kenmerkend bij mijn ouders." Luister naar Radio Cinema over Western Arabs:

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film die je woensdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur hoort in Nooit Meer Slapen. Elke week gaat Pieter van der Wielen samen met filmjournalist Maartje Willems in gesprek over de laatste films. Volg Radio Cinema via Nooit Meer Slapen en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie