Podcast

Gommers nuanceert Virusfeiten-uitspraken over zwanger worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers nuanceert Virusfeiten-uitspraken over zwanger worden

[EO] Binnen de kortste keren werd het filmpje meer dan 100.000 bekeken: een fragment uit de podcast Virusfeiten waarin Diederik Gommers vrouwen afraadt om zwanger te worden. Het leverde veel kritiek op. Waarom bemoeit een intensivist zich met zulke persoonlijke zaken? Hij schrok er een beetje van, dus besloot de intensivist zijn uitspraken te nuanceren op zijn populaire Instagramaccount.

#10 - De Britse variant is niet meer tegen te houden, wel te vertragen - Virusfeiten

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Als IC-arts zie ik natuurlijk enkel de ernstig zieke mensen, waaronder ook een aantal zwangeren. Deze laatste zijn uitzonderingen, maar deze week hebben wij een jong iemand liggen aan de beademing op haar buik", zegt Gommers op zijn Instagram-pagina. "Maar dat is geen reden om nu niet zwanger te worden", zegt hij nu.

Gommers: "Uit Nederlands onderzoek weten we dat zwangeren een even groot risico hebben om besmet te worden met COVID-19 dan niet-zwangeren. Als zij ziek worden, mag gezien de leeftijd, worden aangenomen dat deze infectie mild zal verlopen tenzij ze een onderliggende ziekte hebben. Bij de ernstige vorm, zijn ze meer ziek aan het einde van de zwangerschap (3de trimester), doordat dan de buik dan in de weg zit en de longen minder ruimte hebben zoals uitgelegd in de podcast Virusfeiten. De meeste zwangeren die ziek worden, zo'n 90 procent, hebben echter de milde vorm."

Eigen leven leiden

Gommers moet nog een beetje wennen aan zijn rol, geeft hij toe. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik af en toe de kracht van social media nog onderschat en dan zie ik hoe een uitspraak zonder context een eigen leven gaat leiden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie