Podcast

De nieuwe podcast Atlas: waarom dromen we?

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. De nieuwe podcast Atlas: waarom dromen we?

“Ik sliep bij mijn ouders op de zolderkamer toen ik opeens wakker werd. Ik voelde heel sterk dat er iets aanwezig was in de kamer, maar ik kon niet bewegen,” vertelt Menno de Bruin. “Ik was verlamd. Ik voelde langzaam dat de deken van mij af werd getrokken. Ik wist meteen, ik moet hier nu weg!”

#1 - De Duivelse Droom - Focus

Wetenschap

Wat gebeurt er in ons hoofd als we dromen? Atlas, de nieuwe wetenschapspodcast van de NTR, onderzoekt in steeds acht afleveringen één onderwerp. De eerste serie gaat over één van de meest ongrijpbare zaken waar we elke dag – of liever, elke nacht - mee te maken hebben: dromen.

foto: Nicolai Abildgaard

Nicolai Abildgaard, De nachtmerrie

De Duivelse Droom

In de eerste aflevering ligt de duivelse droom op de ontleedtafel; slaapverlamming, nachtmerries en angstaanjagende hallucinaties. Iedereen heeft weleens een nachtmerrie, maar bij sommige mensen zijn deze duistere dromen echt een probleem, ze durven niet meer te slapen.

Slaaponderzoek

In verdiepende gesprekken gaat Petra Grijzen (Nieuwsuur, Atlas) één op één in gesprek met ‘de mens achter de wetenschapper’. Ook ontvangt ze verslaggevers Tom Hofland (Blankenberge Tapes) en Steven Smit (Focus), die kleurrijke verhalen uit de slaapwetenschap vertellen. Petra gaat zelf ook op onderzoek uit. Zo gaat ze langs bij somnoloog Maartje Louter in het Erasmus MC voor een uitgebreid slaaponderzoek.

Voorspellende dromen

Waarom dromen we en hoe beïnvloeden ze onze levens? In acht afleveringen hoor je alles over de wetenschap achter de droom. Het nut van dromen, lucide dromen, voorspellende dromen en slapeloosheid. Ze komen allemaal voorbij.

De podcast Atlas is te vinden op de alle podcastplatforms en -apps en natuurlijk op het podcastplatform van NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie