Podcast

Voormalig VVD-burgemeester is nu joint-rokende festivalorganisator: 'Ik miste zingeving'

foto: Ivan Pakan
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig VVD-burgemeester is nu joint-rokende festivalorganisator: 'Ik miste zingeving'

Jarenlang liep Tjeerd van Bekkum rond in de politiek: hij was fractiemedewerker bij de VVD in de Tweede Kamer, was wethouder en burgemeester. Maar toen gooide hij het roer helemaal om na een ayahuasca-ceremonie. Hij verkocht zijn huis, deed veel spullen weg en organiseert nu festivals. Hij vertelde erover in Goed Werk.

#6 - Goed Werk: Deel je blunders! En oud-burgemeester Van Bekkum organiseert nu festivals (S02) - Geld of je leven

Twaalf jaar ging Van Bekkum door het leven als burgemeester, eerst van het Groningse Marum en later het Friese Drachten-Smallingerland. Hij vond het "heel erg leuk", maar hij miste zingeving, vertelt hij in de podcast. Na zijn burgemeesterschap kreeg hij allemaal mooie aanbiedingen via headhunters, maar hij kwam erachter dat hij eigenlijk meer met mensen wilde werken. Als burgemeester doet je dat ook, maar je werkt ook veel met systemen, vindt hij. Het liefst begeleidde hij mensen bij retraites, wat hij vaker wilde doen: "Ik kwam elke keer uit zo’n bubbel en dan dacht ik: dat is toch het allerfijnst."

Om weer gelukkig te worden, besloten Van Bekkum en zijn vrouw hun huis te verkopen en bijna al hun spullen weg te geven. "Ik wilde geen last meer hebben van een hypotheek, van financiële druk".

Ayahuasca

Een rol in zijn ontwikkeling speelde de medicinale plant ayahuasca. In een ceremonie – een reis, zoals hij het zelf noemt – leerde hij zijn ego af te breken. Hij wilde zichzelf niet meer als belangrijkste zien. "Gezien worden willen we allemaal, maar als het ego gaat overheersen, dan moet je er iets aan doen. Als je je ego op de achtergrond zet, kom je er sneller achter wat je écht wil."

Ayahuasca, wat in Nederland verboden is, is niet voor iedereen de oplossing, benadrukt hij. Voor sommigen kan het klooster in gaan al helpen. "Sluit jezelf eens een week op en kijk eens wat er gebeurt!"

Geen VVD meer

Lid van de VVD is hij niet meer, vertelt het ooit zo prominente partijlid dat meeschreef aan het verkiezingsprogramma van 2010 ("een absoluut dieptepunt", zegt hij zelf). Het paste niet meer. Met name het flirten met vaccinatiedwang zat hem dwars. Afgelopen verkiezingen stemde hij op de Partij voor de Dieren.

Ster advertentie
Ster advertentie