Podcast

Alicante – Euthanasie een steeds groter taboe door Rutte III en IV

foto: Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante – Euthanasie een steeds groter taboe door Rutte III en IV

Euthanasie wordt een steeds groter taboe onder artsen. Ruim 60 procent van de artsen durft op het moment geen euthanasie bij patiënten toe te passen en dat percentage is groeiende. Hierdoor worden deze aanvragen doorverwezen naar het expertisecentrum euthanasie (voorheen Levenseindekliniek) waar de wachtlijst voor patiënten met psychiatrische aandoeningen opgelopen is tot twee jaar. Het podcastcollectief Alicante zoekt in hun nieuwe aflevering uit waarom er steeds minder artsen zijn die over willen gaan tot euthanasie. Wat blijkt: het sentiment rondom euthanasie in Den Haag klinkt door bij artsen.

#43 - Dus je bent 33 en hebt een euthanasiewens: "De politiek maakt het mij moeilijk door het taboe erop te houden" (S02)

In het nieuwe regeerakkoord, dat vorige week is gepresenteerd, valt te lezen dat het nieuwe kabinet zijn vingers wederom niet durft te branden aan een nieuw euthanasiebeleid. De komende vier jaar mogen de Kamerleden van de coalitiepartijen dan ook individueel stemmen over moties rondom euthanasie of abortus. Uit rondgang van het podcast-collectief Alicante blijkt dat ook medische experts het een heikel onderwerp vinden.

“Het percentage artsen dat zich niet wil wagen aan euthanasie is groeiende”, zegt medisch ethicus Theo Boer. Doordat artsen psychiatrische patiënten nu vaak doorverwijzen naar het expertisecentrum is de wachtlijst de laatste jaren opgelopen tot twee jaar. Voor sommigen is dat een te lange tijd om op te wachten wat tot zelfdoding kan leiden.

Onlangs heeft GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet een motie ingediend om €750.000 extra uit te trekken voor het expertisecentrum om deze wachtlijst in te korten. Het is volgens haar van groot belang om extra budget vrij te maken voor extra consulten. Slechts één op de tien verzoeken leidt namelijk tot een daadwerkelijke euthanasie. De meeste aanvragers kiezen alsnog voor een alternatieve behandeling op advies van de consulten óf het euthanasieverzoek wordt uiteindelijk door de patiënt zelf ingetrokken. De motie van Ellemeet is eind oktober afgewezen. Alle coalitiepartijen, inclusief D66, hebben tegen het voorstel van GroenLinks gestemd.

In de aflevering van Alicante komt de 33-jarige Iris Buijs uit Tilburg aan het woord. Iris heeft een euthanasiewens. Haar psychische klachten zijn volgens haar ondraaglijk waardoor het voor haar niet meer hoeft. Wanneer ze dit tijdens gesprekken met professionals probeert aan te kaarten merkt ze dat euthanasie een moeilijk bespreekbaar onderwerp is. In 2019 deed het expertisecentrum onder andere onderzoek naar artsen die geen euthanasieverzoeken behandelen. Een meerderheid daarvan geeft aan dat ze onvoldoende kennis hebben over de wettelijke zorgvuldigheidseisen of een gebrek aan ervaring hebben. Het expertisecentrum pleit dan ook voor extra nascholing gericht op het beoordelen van euthanasieverzoeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie