Naar homepage
Podcast

Podcast De Dag: Kunnen de Saudi's afkicken van hun olieverslaving?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Kunnen de Saudi's afkicken van hun olieverslaving?

[NOS - RAD1] De Saudi's hebben heel veel olie, dus het nationale oliebedrijf is heel veel geld waard. Na de gedeeltelijke beursgang van gisteren is de waarde van Saudi Aramco tot de 2000 miljard dollar opgelopen, het dubbele van Microsoft. In De Dag vragen we ons af hoe verstandig het is om je geld te stoppen in aandelen in het bedrijf van het zwarte goud.

Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, raadt het beleggers niet aan. "Het is een buitengewoon aantrekkelijk bedrijf met lage kosten, maar het is ook buitengewoon kwetsbaar. Kijk maar naar de drone-aanval van september."

{podcast audio="123246" caption="#478 - Kunnen de Saudi's afkicken van hun olieverslaving?" }

Toch gaan de aandelen als warme broodjes over de toonbank. Voor de Saudi's is de beursgang van groot belang, legt NOS-redacteur Hoessein Sabir uit. Met de opbrengst wil kroonprins Mohammed Bin Salman de Saudische economie diverser maken. "Hij heeft gekeken naar de Emiraten en denkt: dat wil ik ook."

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie