Podcast

Voetbalpodcast #104: 'Tijd dat Riemer en Foppe een standbeeld krijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetbalpodcast #104: 'Tijd dat Riemer en Foppe een standbeeld krijgen'

[NOS] In de NOS Voetbalpodcast bespreekt Arno Vermeulen het nieuws van de afgelopen week met commentatoren Jeroen Grueter, Frank Snoeks en Jan Roelfs. Het gaat onder meer over het 100-jarig jubileum van sc Heerenveen en het gerucht dat Patrick Kluivert in beeld is om trainer van FC Barcelona te worden.

De commentatoren hebben in ieder geval één reden waarom ze graag in Heerenveen komen. "Je wordt er altijd vriendelijk ontvangen, met heerlijk Fries suikerbrood", zegt Snoeks.

#104 - 'Tijd dat Riemer en Foppe een standbeeld krijgen in Heerenveen'

'Abe kon ook goed schaatsen en schaken'

Heerenveen bracht met Abe Lenstra een van de beste voetballers voort die ons land gekend heeft. Geen van de commentatoren zag hem ooit in het echt voetballen, toch hebben ze grote bewondering voor hem.

Snoeks: "Mijn vader heeft nog tegen hem gespeeld, van hem hoorde ik altijd verhalen. Hij kon geweldig voetballen, tegelijkertijd was hij ook nog Nederlands kampioen kortebaanschaatsen en kon hij goed schaken."

Ook Grueter kent de mythische status van Lenstra. Het stadion van sc Heerenveen heet niet voor niets Abe Lenstra Stadion en voor de ingang staat ook nog een standbeeld van de legendarische linksbinnen. "Dat is natuurlijk niet zomaar. Hij is de verpersoonlijking van die club. Al heb ik ook begrepen dat het helemaal niet zo'n aardige man was."

Twee standbeelden naast Abe

In de jaren 90 groeide sc Heerenveen onder leiding van voorzitter Riemer van der Velde en hoofdtrainer Foppe de Haan uit tot een stabiele eredivisionist. Met als absoluut hoogtepunt het behalen van de Champions League in 2000. "Dankzij Riemer kwam er een nieuw stadion, eentje waar het hele dorp in past", zegt Grueter. "Er zal toch naast het standbeeld van Abe Lenstra inmiddels wel een plekje vrij zijn om dat duo een standbeeld te geven?"

Dat zijn de andere commentatoren met hem eens. "Maar doe dat dan wel nu ze nog leven, zodat ze het kunnen meemaken", voegt Vermeulen eraan toe.

Vermeulen, Snoeks, Roelfs en Grueter gaan ook nog in op het gerucht dat Patrick Kluivert in beeld is om trainer van FC Barcelona te worden. "Je kunt niet zeggen dat hij zich bewezen heeft als trainer, stel dat hij straks de Champions League mag afmaken met Barcelona, dat is een verhaal voor een jongensboek", zegt Snoeks, die net als zijn collega's er niet van overtuigd lijkt te zijn dat Kluivert serieus in beeld is.

Jan Roelfs hoopt dat er een kern van waarheid zit in het bericht van de Spaanse kranten. "Kluivert werkt al bij FC Barcelona, een Nederlandse trainer bij die club zou wel weer geweldig zijn".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie