Podcast

Onze verslaggever werd volledig afgebrand op Republikeinse radio

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onze verslaggever werd volledig afgebrand op Republikeinse radio

[EO] Hoe kan het dat Trumpfans achter de president blijven staan? Afgelopen weken was mijn podcastserie hierover te horen. Voor aflevering 5 reisde ik af naar de bron, dé plek waar Trumpers hun nieuws vandaan halen: Republikeinse radio. Wat ik daar aantrof, stelde me niet gerust.

Het is woensdagmiddag, en ik zit in de studio van de radiozender WYAB in Mississippi. Tegenover me: presentator Kim Wade. Hij kijkt me aan en vraagt: “Hebben jullie in Nederland een zender die de Trumps en de Boris Johnsons van deze wereld aanmoedigt?”

Nee, zeg ik. Onze praatradio is journalistiek. Die moedigt niemand aan. En daar ben ik ook wel blij mee. Wade schudt zijn hoofd. “Oh my goodness.”

Robin de Wever op de radio bij Kim Wade

WYAB is een rechts station net buiten de grootste stad van Mississippi, Jackson. Ik ben hier vanwege mijn verhalende podcastserie God’s President: ik leef anderhalve week in Mississippi en probeer de wereld te bekijken door de ogen van de Trumpfan.

Consequent Trumps perspectief

WYAB is een van de vele zenders die de wereld consequent bekijkt vanuit Trumps perspectief. De publieke omroep maakt hier nogal droge programma’s, dus als je hier in Mississippi iets anders wil horen dan muziek of prekende dominees, dan kom je uit bij rechtse commentaarradio. Zoals WYAB.

O ja, interessante bijkomstigheid: ik ben live in de uitzending.

Ik kwam hier omdat ik Wade aan het werk wilde zien, omdat ik wilde aanschouwen hoe die Republikeinse radio werkt, maar voor het begin van het programma vroeg Wade of ik ook wat wilde zeggen. Ik zei dat ik dat prima vond en dus heeft hij me gelijk maar het middelpunt van zijn show gemaakt. Dames en heren, we hebben een gast. Robin, de progressieveling. The liberal from The Netherlands.

Hoe de uitzending verloopt, kun je horen in de slotaflevering van God’s President. (Al is het natuurlijk veel logischer om bij aflevering 1 te beginnen.)

Roast

Ik steek een hoop op van dat radio-optreden en lach me af en toe een breuk, al was het maar omdat Wade van de gelegenheid gebruik maakt om mij flink te roasten.

En tegelijk maak ik me zorgen, over Amerika. Dat Fox News dagelijks van leer trekt tegen Democraten en dat het een politieke machtsfactor is, is bekend. Maar wat dat met je doet, zulke media - hoezeer Fox en conservatieve radio je blik op de werkelijkheid kunnen beïnvloeden, dat kun je pas echt begrijpen als je zelf in de Midwest of het diepe zuiden bent.

Als je (zoals miljoenen rechtse Amerikanen) ’s ochtends opstaat met Fox News, in de auto luistert naar WYAB of een van de vele vergelijkbare zenders en ’s avonds weer Fox News kijkt.

Verrotte liberals

Trumps uitglijders komen op deze zenders wel aan bod, maar uiteindelijk wordt het meeste nieuws zo gebracht dat het in hetzelfde verhaal past: dat van de moreel verrotte ‘ander’.

‘Liberals’ zijn niet meer alleen politieke tegenstanders, ze zijn in sommige opzichten de belichaming van het kwaad. Als het gaat om abortus bijvoorbeeld. Abortus is kindermoord, vinden conservatieven hier. Er worden in Amerika flink wat abortussen gepleegd, en dus is er - volgens de radiohosts die ik luisterde - sprake van niets minder dan een kindergenocide.

En wie juicht dat toe?

Juist. Liberals.

‘De Democratische partij is een doodscultus’, hoorde ik meermaals.

Nu kijkt en luistert lang niet iedereen naar dit soort tv en radio. Fox is er vooral voor de vijftigplusser, en zenders als WYAB worden met name geluisterd door mannen. Maar de dubieuze verhalen die er worden verteld, sijpelen vaak door naar andere lagen van de bevolking. In aflevering 4 van God’s President vertelt Daniel, een universitaire student, me tussen neus en lippen door dat Hillary Clinton een aantal tegenstanders zou hebben laten omleggen.

Slimme jongen, domme complottheorie.

De ander is een beest

Na het aanhoren van al die donderpreken op de radio ben ik nog pessimistischer over de toekomst van Amerika. Niet omdat ik zelf eerder liberal dan conservative ben, maar omdat die karikaturen en vijandbeelden levensgevaarlijk zijn. Hoe kun je nog samenleven als je de hele dag zulke taal over de ander hoort? Als de ander niet meer iemand is met wie je het oneens bent, maar een beest is geworden?

Terug naar WYAB. Dat Kim Wade met mij een heuse liberal in de uitzending heeft, scheelt een hoop. Wade spaart me niet, maar we staan elkaar ook niet naar het leven.

Logisch: het is lastig om iemand te reduceren tot een karikatuur als die persoon tegenover je zit. En terugpraat.

"We were glad to have you”, zegt Wade als de uitzending is afgelopen. “Je viel alleszins mee. For a flaming liberal." Voor een linkse zeloot.

Danku.

{podcast audio="124966" caption="God's President #5 - De vreemdeling" }

God's President

God’s President is een vijfdelige podcastserie van de EO over de populariteit van Donald Trump onder christenen. Wat is er aan de hand in de Bible Belt? Journalist Robin de Wever reist naar het broeierige Mississippi. Als Trump een reddende engel is... wie of wat moet er dan gered worden?

Abonneer je op God’s President en mis geen aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, de app, Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify

Ster advertentie
Ster advertentie