Podcast

De Ongelooflijke Podcast: 'Thierry Baudet heeft niet alleenrecht op het cultuurchristendom'

foto: David Boogerdfoto: David Boogerd
  1. Nieuwschevron right
  2. De Ongelooflijke Podcast: 'Thierry Baudet heeft niet alleenrecht op het cultuurchristendom'

[EO] Journalist Yvonne Zonderop gelooft niet in God maar pleit voor een herwaardering van het christendom: "De diepe waarden van het christelijk geloof zitten in ons allemaal, en dus ook in onze cultuur", zegt ze in De Ongelooflijke Podcast.

Links cultuurchristendom

Volgens Zonderop is de christelijke erfenis niet alleen van Baudet of Wilders, ook links zou het veel meer moeten omarmen. "Dat ik over het christelijk geloof begon te schrijven heeft heel veel opzien gebaard in mijn kringen", vertelt Zonderop. "Aan de linkerzijde van het politieke spectrum gaat het veel over inkomensverdeling en groen zijn, maar er staat zo ongeveer een verbod op het spreken over geloof. Je hoort anti-gelovig te zijn. Ik heb best wel een daad gesteld in het voordragen van het christendom. Het heeft me ook echt gekost."

Verlichting

De Vlaamse filosoof Maarten Boudry schreef een veelgelezen stuk in het NRC waarin hij stelde dat veel van de zogenaamde joods-christelijke waarden eigenlijk te danken zijn aan de Verlichting en niet aan het christendom. Theoloog des Vaderlands Stefan Paas noemt dat in De Ongelooflijke Podcast een minachting voor geschiedenis: "Er wordt gedaan alsof de Verlichting ineens uit de hemel is komen vallen. Pakweg 90 procent van de leidende verlichtingsdenkers waren christelijk en er ging eeuwen aan theologische bezinning aan vooraf."

{podcast audio="109093" caption="#7 - Cultuurchristendom met Yvonne Zonderop en Stefan Paas" }

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie