Podcast
NOS

Onbekende Kinderen uit kamp Westerbork herdenken de oorlog samen in Bergen-Belsen

foto: Lous Steenhuis-Hoepelman
  1. Nieuwschevron right
  2. Onbekende Kinderen uit kamp Westerbork herdenken de oorlog samen in Bergen-Belsen

Op 13 september 1944 vertrok de laatste trein vanuit kamp Westerbork, met daarin onder meer 51 opgepakte Joodse baby's, peuters en kleuters. Niemand wist precies hoe de kinderen heetten en wie hun ouders waren, daarom werden ze de Onbekende Kinderen genoemd.

De groep Onbekende Kinderen overleefde, op één baby na, de oorlog. Sinds ongeveer twintig jaar komt een deel van de Onbekende Kinderen rond 13 september bij elkaar. De dag van hun transport vanuit kamp Westerbork is de datum van hun jaarlijkse reünie geworden. De afgelopen jaren kon dat niet doorgaan vanwege corona.

Dit jaar is de reünie ook anders. Het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland heeft alle overlevenden van het kamp uitgenodigd voor een herdenkingsbijeenkomst. En zo ontmoeten negen ’onbekende kinderen’ uit Nederland, Israël, Canada en de Verenigde Staten elkaar in Bergen-Belsen

Ook de Onbekende Kinderen uit de podcast, Lous, Louk, Marita en Gershon, waren aanwezig bij de herdenking.

"Het is natuurlijk wel bijzonder om met de anderen door Bergen-Belsen te lopen. Hoe is het mogelijk dat wij daar als hele kleine kinderen hebben gezeten. En dat we er nog zijn. De nazi’s hebben ons op een of andere manier gespaard. Is toch niet voor te stellen. En bijna 80 jaar later zijn we weer samen in het kamp. Bizar toch", zegt Marita Deen – Simons (80).

Trailer - De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Rob Trip gaat op zoek naar het bijzondere verhaal van een groep van 51 Joodse kinderen die als door een wonder bijna allemaal drie nazi-kampen wisten te overleven.

Wil je reageren? Dat kan via deonbekendekinderen@nos.nl.

Luister de podcast via NPO Luister of alle andere podcast-apps.

Meer informatie vind je op de overzichtspagina nporadio1.nl/de-onbekende-kinderen

Ster advertentie
Ster advertentie