Podcast

Als jouw baan ontbreekt op de lijst van vitale beroepen, heb je dan een bullshitbaan?

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Als jouw baan ontbreekt op de lijst van vitale beroepen, heb je dan een bullshitbaan?

[EO] Het thuiswerken houdt nog wel even aan, bleek in de persconferentie van premier Rutte. De term 'vitaal beroep' dook ineens op tijdens de coronacrisis. We klapten voor de mensen die onze samenleving draaiende houden. Als jouw beroep op de lijst ontbreekt: doet jouw baan er dan wel toe? Heb je dan gelijk een bullshitbaan? Zeker niet, zegt hoogleraar economie Robert Dur.

Dur was te gast in Goed Werk, waar het ging over het fenomeen bullshitbanen.

#9 - Goed Werk: Japke-d. Bouma kotste van haar bullshitbaan

Een bullshitjob is een fluïde term, legt hoogleraar Robert Dur uit. "Het gaat over banen waarin mensen die die baan hebben, zelf het gevoel hebben dat ze niks bijdragen aan de maatschappij. Of erger nog: dat ze meer kwaad dan goed doen. Bijvoorbeeld mensen die werken in sterk vervuilende industrieën, of mensen die rijke mensen helpen om nog meer belasting te ontwijken."

Jezelf leren kennen

Niemand kan dus voor een ander bepalen of diegene een bullshitbaan heeft. "Er zijn namelijk tientallen manieren waarop mensen zingeving uit hun werk halen", legt Dur uit. "Sommige mensen halen zingeving uit hun werk omdat het hen in staat stelt om zichzelf te leren kennen. Daarom zijn er relatief weinig mensen die zelf zeggen dat ze een bullshitbaan hebben."

Daarnaast wil ook niet iedereen een baan wil die nuttig is voor de samenleving. "Er zijn ook mensen die zeggen: dat vind ik niet zo belangrijk. Ik zoek andere dingen in mijn werk. Een inkomen verwerven, of plezier hebben op mijn werk. Zingeving haal ik uit mijn vrije tijd, vrijwilligerswerk voor de voetbalclub of tijd met mijn kinderen. Soms is werk maar een bijzaak.”

Hoe weet je of je een bullshitbaan hebt, en wat hebben al die hippe, Engelstalige functieomschrijvingen daarmee te maken? Daarover praat Arie Boomsma in de 9e aflevering van Goed Werk, met hoogleraar economie Robert Dur en NRC-columniste Japke-d. Bouma. Luister deze op onze site of via je favoriete podcastplatform.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie