Podcast

Lieve wielrenner, hou je lichaamssappen bij je

foto: pixniofoto: pixnio
  1. Nieuwschevron right
  2. Lieve wielrenner, hou je lichaamssappen bij je

[NTR] De wereld verandert snel. Het fietsen verandert snel. De racefiets neemt het straatbeeld over, ook in de steden. Dat is niet tot ieders genoegen. In deze Spaak de oproep aan wielrenners om hun klodders slijm binnen te houden.

{podcast audio="126634" caption="Lieve wielrenner, hou je lichaamssappen bij je. Het is van levensbelang" }

Het is een kwestie van levensbelang

Het officieel vastgesteld: het is nu 3 decibel stiller in Nederland. Dat klinkt weinig, maar dat is veel. Ook de luchtvervuiling is gedaald. Dus ook de sterfte door luchtvervuiling is gedaald. De wereld verandert door corona. Ook het fietsen verandert sneller dan je denkt in deze tijden van corona.

Er wordt nu veel meer gefietst. Het blijkt dat fietsers niet meer op knopjes drukken, omdat het wegens hygiëne nu gevaarlijker is. Dat betekent dat er op dit moment meer door rood wordt gefietst. De onstuimige groei van e-bikes lijkt ineens gestopt. De racefiets daarentegen is wel in opkomst: het aantal wielrenners neemt sterk toe en dat merken andere weggebruikers ook.

Quote

Jullie zijn sterk en stoer, maar jullie zijn niet immuun.

Nienke Beintema

Nienke Beintema uit Vogelenzang doet een oproep aan wielrenners: "Jullie zijn sterk en stoer, maar jullie zijn niet immuun. En jullie hebben een verantwoordelijkheid naar anderen. Concentreer je alsjeblieft als je anderen passeert, geef ze overdreven de ruimte. En houd alsjeblieft je lichaamssappen voor jezelf, tenminste totdat je ruim gepasseerd bent. Normaal is dat een kwestie van fatsoen, nu een kwestie van levensbelang."

Verder in de Spaak:

Tijdsbeelden uit Utrecht, uit Zwolle en uit Ouderkerk aan den Amstel. En uit het fietsstadje Hasselt waar iedereen nu zo snel mogelijk doorheen fietst.

Vanuit Parijs bericht Stein van Oosteren over de Franse president Macron: tot ieders verbazing lijkt hij in te zetten op de fiets als het vervoermiddel voor na de coronacrisis.

In aflevering 21 ook het pop-up-fietspad: zijn al die asfaltvlaktes waar nu geen auto rijdt toch nog ergens goed voor.

De Spaak

De Spaak is een wekelijkse podcast over het gewone fietsen. Fietsjournalist Jeroen Dirks probeert de niet alledaagse verhalen te vertellen achter onze meest vanzelfsprekende bezigheid. De Spaak is een productie van NTR en NPO Radio 1. Luister De Spaak hier of via je favoriete podcast app.

Ster advertentie
Ster advertentie