Podcast
NTRVPRO

Doelpunt versus Docu: een haat-liefde verhouding

foto: DOCSfoto: DOCS
  1. Nieuwschevron right
  2. Doelpunt versus Docu: een haat-liefde verhouding

Lange tijd was er bij NPO Radio 1 een geheime haat-liefde verhouding tussen de sportredactie en de mensen achter de radiodocumentaire. Sinds deze maand is de documentaire niet meer op de zender te horen en werd ook de strijdbijl tussen de redacties begraven. Maar in een filmpje over de nieuwe podcast DOCS zit nog één laatste knipoog naar de strijd tussen de docu's en de doelpunten, met een glansrol voor sportverslaggever Andy Houtkamp.

Animatie DOCS

De zondagavonden

Wie gewend was op zondagavond naar NPO Radio 1 te luisteren, wist dat daar iets uitgezonden werd wat nergens anders op de zender te horen was: documentaires van bijna veertig minuten, waar maanden, soms zelfs een jaar aan was gewerkt.

De verhalen in Radio Doc konden over van alles gaan: een geliefde dokter wiens naziverleden door een hele gemeenschap werd gebagatelliseerd, een avonturier die opgesloten kwam te zitten in een Japanse gevangenis of jongeren die vol idealen een revolutie startten in Syrië, zonder te weten dat het zou uitdraaien op een allesverwoestende oorlog.

Harde actualiteit

Wie écht vaak naar deze documentaires luisterde, wist ook dat de tijdloze verhalen op elk moment onderbroken konden worden door de harde actualiteit; meestal in de vorm van een vers gescoord doelpunt.

Mopperend –maar nooit hardop- werd dan plaats gemaakt voor de enthousiaste sportverslaggevers, die op hun beurt soms ook binnensmonds vloekten als hun wedstrijd toch niet belangrijk genoeg werd gevonden om de documentaires voor stop te zetten.

Maar vaak genoeg bloeide er ook liefde op tussen de sportredactie en de documentaire-afdeling, vooral als de wedstrijd saai was en de sportverslaggever van dienst stiekem meeluisterde naar de documentaire.

Sportverslaggever Chris Wobbe in Radio Doc

Radio Doc wordt DOCS

Nu is er een einde gekomen aan het gedwongen huwelijk tussen de doelpunten en de docu's, want Radio Doc is sinds dit jaar niet meer te horen op de zender. Het goede nieuws: op de zondagavond kan voortaan naar hartenlust worden gescoord zonder dat de documentaires aan flarden worden geschoten, want de documentaires zijn voortaan sportvrij te horen in de nieuwe podcast DOCS.

Racen door het racen

Om te zorgen dat ook de vaste radioluisteraars de documentaires weer terugvinden, liet de redactie van DOCS een speciale animatie maken, waarvoor ze de hulp inriepen van sportverslaggever Andy Houtkamp, die –sportief als hij is- direct toezegde. Zo werden voor één keer de rollen omgedraaid en mocht een sportwedstrijd bruut worden onderbroken voor breaking news over de documentaire.

Radio Doc wordt DOCS

Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam DOCS. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Luister DOCS in NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie