Podcast

Herdenk de oorlog en vier de vrijheid met podcasts van NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herdenk de oorlog en vier de vrijheid met podcasts van NPO Radio 1

Deze week is het 76 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Net als vorig jaar zullen de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag anders worden beleefd dan we gewend zijn. Herdenk de oorlog en vier de vrijheid met deze podcasts van NPO Radio 1.

STAAKT! STAAKT! STAAKT!

Tienduizenden mensen in Amsterdam en omstreken leggen op 25 en 26 februari 1941 het werk neer. Ze zijn woedend, omdat de Duitsers een paar dagen eerder honderden joden hebben opgepakt. In STAAKT! STAAKT! STAAKT! gaat Rob Trip op zoek naar het verhaal achter de Februaristaking. Het is het enige openlijke massale protest tegen de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

TraiIer STAAKT! STAAKT! STAAKT!:

Trailer STAAKT! STAAKT! STAAKT! - STAAKT! STAAKT! STAAKT!

Tante Jos

Jos Gemmeke zat in de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent. Jos was de oudtante van Mijke van Wijk en kort voor Jos' dood ontmoeten zij elkaar. Mijke wil alles weten over haar oorlogsverleden, over haar dropping in maart 1945 en de geheime opdracht die zij kreeg van de Engelsen. Maar het geheugen van Jos laat haar behoorlijk in de steek.

Na de dood van Jos gaat Mijke op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. En wat blijkt: een aantal verhalen dat Tante Jos altijd vertelde, ligt toch wat anders…

Trailer Tante Jos:

Trailer - Tante Jos

Leven na de Oorlog

Hoewel de Tweede Wereldoorlog op 5 mei 1945 officieel ten einde kwam, betekent de bevrijding lang niet voor iedereen ook vrijheid. De oorlog heeft de levens van heel veel mensen ingrijpend én blijvend veranderd. En niet alleen die van hen. Het heeft vaak ook weerslag gehad op de levens van hun kinderen en kleinkinderen.

In de Omroep MAX-podcastreeks Leven na de Oorlog vertellen deze kinderen en kleinkinderen hun verhaal vanuit eigen perspectief.

Aflevering 2 van Leven na de Oorlog: Kind van een NSB'er:

#2 - Kind van een NSB’er - Leven na de oorlog

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie