Podcast

Oud-topzwemmer Annemarie Verstappen houdt helemaal niet van water

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-topzwemmer Annemarie Verstappen houdt helemaal niet van water

In de jaren 80 maakte de Rosmalense zwemster Annemarie Verstappen furore in het zwembad. Ze won meerdere Nederlandse titels en in 1982 werd ze zelfs wereldkampioen. Het verbaast haar nog steeds, zegt ze in de podcast Meer Dan Goud. "Ik ben er nooit ingegaan van 'ik móét wereldkampioen worden'. Volgens mij is het mij gewoon overkomen."

Het was ook eigenlijk niks voor haar, dat leven van een topsporter. Elke dag de wekker om 5:00 om in het zwembad te liggen, het keiharde trainen, er volledig voor gaan, het was eigenlijk niet aan haar besteed. Al op haar 22e stopte ze met de topsport. Inmiddels houdt ze niet eens meer van water, vertelt ze in de podcast. Alleen als het lekker warm is, dan wel.

Levenslessen

In de podcast gaat presentator Kefah Allush op zoek naar de ultieme levensles die te leren is uit een topsportcarrière. Voor Verstappen is het de vraag of ze wat heeft gehad aan haar carrière in het omgaan met het ergste wat je kan overkomen, je kind verliezen. Ze denkt zelf van wel. "Je hebt heel veel discipline gehad voor je sport, het doorzetten, dat hielp in bepaalde periodes wel."

Ondanks haar gebrek aan winnaarsmentaliteit, bracht ze wel een andere topsporter ter wereld: Annemarie Verstappen is de moeder van Oranje-international en voormalig Eredivisie-topscorer Vincent Janssen, die tegenwoordig in Mexico voetbalt. "Als je iets wil, als je ergens voor wilt gaan, blijf er volledig achter staan, maar als je er op een gegeven moment anders in gaat staan, dan moet je er eerlijk over zijn."

Dochter Frederique, ook voormalig topzwemster, deed dit laatste: "Ze kwam erachter dat ze het niet ging redden, dus besloot ze zichzelf niet langer te pijnigen en aan haar studie te gaan beginnen. Dat vind ik heel knap."

Meer Dan Goud is een podcast van de EO met Kefah Allush, waarin hij spreekt met voormalige topsporters over de levenslessen die ze leerden tijdens hun carrière. Het is een spin-off van het televisieprogramma Meer Dan Goud.

Ster advertentie
Ster advertentie