Podcast
EO

'Het gebeurt dus echt: verbannen worden omdat je rechts bent!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gebeurt dus echt: verbannen worden omdat je rechts bent!'

Conservatieve Amerikaanse christenen zijn bang een bedreigde minderheid te worden. Dat merkt Robin de Wever in Mississippi, waar hij voor zijn podcast God's President uit probeert te zoeken waarom zogenoemde 'evangelicals' vaak zo'n fan zijn van president Trump. Aflevering 3 van de podcast is nu te luisteren.

{podcast audio="124604" caption="God's President #3. De boom" }

Vervolging

In de aflevering bezoekt De Wever onder andere een bijeenkomst van de conservatieve Tea Party. Amerika gaat zich tegen ons keren, klinkt het daar. Linkse krachten zijn het land onherkenbaar aan het veranderen. En dus is er straks geen plaats meer voor wie een afwijkende mening heeft. "Het christendom wordt ongetwijfeld één van de eerste doelwitten", zegt de christelijke activist Don Hartness, "en wat gebeurt er dan met de rest van Amerika?”

Tijdens De Wevers bezoek gebeurt er iets opmerkelijks: Hartness wordt verbannen van Facebook. Zie je wel, zegt hij. “Als je rechts bent, kun je dus zo maar de mond worden gesnoerd.” Die vrees voor verdrukking haalt in Nederland zelden het nieuws. Opmerkelijk, want hij heeft grote politieke gevolgen.

De christelijke activist Don Hartness

Trump

In 2016 dreef die vrees hen in de armen van Trump. Hij beloofde het traditionele, christelijke Amerika te beschermen, en is sindsdien mateloos populair bij veel evangelicals. Een van Trumps grootste troeven is dat hij conservatieve rechters benoemt. Als een zaak voor het hooggerechtshof komt, worden christenen tenminste beschermd, is de gedachte.
Sommigen zien in Trump niet alleen een reddende engel, maar menen dat hij zélf ook diepgelovig is. De burgemeester van de stad Madison, Mary Hawkins-Butler, bijvoorbeeld. "Hij is zeker christen", denkt zij. "Hij roept op tot gebed! Hij maakt zich nederig… voor Gods aangezicht”.

God's President

God’s President is een vijfdelige podcastserie van de EO over de populariteit van Donald Trump onder christenen. Wat is er aan de hand in de Bible Belt? Journalist Robin de Wever reist naar het broeierige Mississippi. Als Trump een reddende engel is... wie of wat moet er dan gered worden?

Abonneer je op God’s President en mis geen aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, de app, Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify

Ster advertentie
Ster advertentie