Podcast
AVROTROS

Jortcast #237: De andere kant van Immanuel Kant

foto: Immanuel Kant door Gottlieb Doeblerfoto: Immanuel Kant door Gottlieb Doebler
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #237: De andere kant van Immanuel Kant

Immanuel Kant wordt de grote filosoof van de Verlichting genoemd, toch had hij ook een duistere kant. "Hij heeft een hiërarchische rassenleer beschreven en die ook heel lang verkondigd. Pas op het einde van zijn leven maakte hij de draai naar de anti-kolonialist, en zo is hij ook de geschiedenisboeken ingegaan", zegt professor Pauline Kleingeld in de Jortcast.

#237 - De andere kant van Immanuel Kant

Kleingeld is hoogleraar ethiek en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Vrijdag 19 juni werd bekend dat zij de prestigieuze Spinozapremie krijgt van de NWO, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De premie van 2,5 miljoen euro wil Kleingeld besteden aan verder onderzoek naar Kant.

Als hoogleraar is ze al tien jaar bezig met de Duitse filosoof uit Koningsbergen, het huidige Kaliningrad. Van Kant is bekend dat hij een aanhanger was van racistische theorieën, waar hij in zijn latere leven afstand van deed. "Hij heeft die theorie met dezelfde gedrevenheid verworpen als hij hem ooit heeft aangehangen. Hij heeft echt een draai van 180 graden gemaakt", zegt Kleingeld.

Kant is beroemd om zijn anti-koloniale filosofieën en zijn universele waarden. Zijn latere werken, waarin hij die racistische theorie juist niet aanhing, zijn heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van ons denken. Z vormen de basis voor de westerse ethiekleer. Kleingeld wil het onderzoeksgeld vooral besteden aan de vraag hoe we met de racistische en seksistische zijde van Kant om moeten gaan.

"We kunnen niet zomaar negeren dat hij ooit zo dacht", zegt ze. "Ik wil het geld gebruiken om te kijken of we echt een Kantiaanse ethiek kunnen ontwikkelen die echt vrij is van die racistische en seksistische aspecten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie