Podcast

'De EU moet zich meer gedragen als Poetin, Erdogan, Xi en Trump'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De EU moet zich meer gedragen als Poetin, Erdogan, Xi en Trump'

[EO] De Europese Unie moet veel meer proberen haar macht te laten gelden. Waarom? Omdat de rest van de wereld het ook doet. Deze provocerende boodschap schrijft politiek filosoof Hans Kribbe, die ooit voor het Kremlin werkte, in zijn nieuwe boek The Strongmen. In Europa is er een cultuuromslag nodig, zei hij in Europa Draait Door.

#31 - Hoe moet de EU met Poetin, Xi en Trump omgaan? (S02) - Europa draait door

Kribbe ziet de wereld veranderen. Waar velen in Europa lang geloofden dat uiteindelijk de hele wereld democratisch zou worden, zijn het autocraten zoals Poetin, Xi, Erdogan en ook Trump die de dienst uitmaken. "Autocraten regeren niet volgens de regels, maar volgens de macht", typeert de filosoof dit type leider. "Ze geloven niet in mondiale regels, in gerechtshoven en instituties."

Kribbe: "Ze zien de wereld als een botsing tussen supermachten die allemaal op zoek zijn naar invloed, geld, rijkdom en prestige. Het verklaarde doel is hun land weer sterk maken. We kennen allemaal het credo van Trump, 'Make America Great Again'. Maar als je kijkt naar Poetin, Erdogan, Xi, dan willen ze eigenlijk hetzelfde."

EU moet macht gebruiken

In deze wereld moet de EU minder naïef zijn, denkt Kribbe. Ze moeten ook hun macht gaan laten gelden. "Het begint met een cultuuromslag. Er moet een strategisch besef komen wie je vriend en wie je vijand is en hoe je je vijand moet behandelen. Moet je die aanvallen of er een verdrag mee sluiten? Die vragen komen hoger op de agenda, en over die vragen moet worden nagedacht."

Dit betekent dat je soms verdragen moet sluiten met eerdergenoemde autocraten, denkt hij. "Die hebben nu eenmaal de macht in sommige delen van de wereld", aldus de filosoof.

Trump, Biden en Boris Johnson

In Europa Draait Door gaat Kribbe met Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn dieper in op zijn boek. Daarnaast wordt er gepraat met Arjan van der Horst over de presidentsverkiezingen in de VS en wordt de recente speech van Boris Johnson op de virtuele conventie van de Conservatieve Partij.

Europa Draait Door

Luister deze nieuwe aflevering van de podcast Europa Draait Door via de NPO Radio 1 website of app, of in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie