Podcast
Ongehoord Nederland

Menno de Bruyne (SGP): 'Er woedt in Nederland een cultuuroorlog tussen de Randstad en de regio'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Menno de Bruyne (SGP): 'Er woedt in Nederland een cultuuroorlog tussen de Randstad en de regio'

Een koopkrachtcrisis, een gascrisis, een stikstofcrisis, een asielcrisis, een wooncrisis, een personeelscrisis – Nederland lijkt om te komen in de problemen. Maar met het woord crisis moeten we voorzichtig zijn, waarschuwt SGP-fractievoorlichter Menno de Bruyne in de 33ste editie van Ongehoord Nieuwscafé. “Het kan voor de overheid ook een manier zijn om nog meer bevoegdheden naar zich toe te trekken. Dat hebben we gezien bij de coronacrisis.” Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Henk Steenhuis en Roelof Bouwman.

#33 - Menno de Bruyne (SGP): 'Er woedt in Nederland een cultuuroorlog tussen de Randstad en de regio' - Ongehoord Nieuwscafé

Dino

Menno de Bruyne (64) noemt zichzelf “de dino van de SGP”. Al sinds 1984 loopt hij rond in politiek Den Haag. Officieel als voorlichter van de SGP-Tweede Kamerfractie, maar inmiddels is hij veel méér. Wandelend parlementair geheugen, columnist, gezaghebbend commentator en rondeider – om maar eens wat te noemen. Dankzij zijn geruite jasjes, zijn broeken en petten oogt hij als een Britse landjonker, schreef de Volkskrant vorig jaar. “Hij zou kunnen opgaan in de 19e-eeuwse schilderijen waar hij zo van houdt, met alle melancholie van dien.”

Maakbaarheid

Als De Bruyne ergens van gruwt, is het van het zogenoemde maakbaarheidsdenken. “Daardoor gaan dingen heel snel ontsporen. Als je het leven ook maar enigszins kent, weet je dat maar heel weinig dingen maakbaar zijn.”

Een mooi voorbeeld van zo’n ontsporing is volgens De Bruyne de energiecrisis. “Die hebben we toch echt zélf in de hand gewerkt door zó duidelijk partij te kiezen in het conflict Oekraïne-Rusland.”

Cultuuroorlog

Het boerenprotest tegen de stikstofbeleid kan bij De Bruyne op sympathie rekenen. “Er woedt een cultuuroorlog tussen de Randstad en de regio,” is zijn overtuiging.

“We zijn knettergek als je ziet hoe Nederland nu probeert het wereldwijde probleem van de opwarming op te lossen. Het is totaal disproportioneel dat wij - voor dat kleine beetje wat we eraan kunnen doen - kaalslag plegen op het platteland. Al die omgekeerde vlaggen? Ik ben zelf boerenzoon. Ik vind het goed dat ze er staan en er mogen er van mij nog heel veel meer bijkomen.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie