Podcast

Oud-judoka Edith Bosch sportte jaren uit angst om te verliezen

  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-judoka Edith Bosch sportte jaren uit angst om te verliezen

Edith Bosch stond altijd bekend als snoeihard. Ze lustte haar tegenstanders rauw en was woedend op zichzelf als ze verloor. Hierdoor won ze veel: ze werd meerdere keren Nederlands kampioen, Europees kampioen en haalde een Olympische medaille. Maar gelukkig? Dat was ze niet. Pas na haar carrière kwam ze erachter waardoor dat kwam, vertelt ze in de podcast Meer Dan Goud.

#5 - Judoka Edith Bosch leerde niet van anderen afhankelijk te zijn voor haar geluk - Meer dan goud

"Judo is eigenlijk een spel tussen twee mensen die gebruik maken van elkaars kracht", vertelt Bosch. "Het is een samenspel, je hebt elkaar ook nodig. Zonder de ander is er geen judo." Zelf zag ze het niet zo, vertelt ze: "Ik deed het anders… Ik maakte geen gebruik van de ander, maar ik wilde pushen. De ander onderwerpen was de bedoeling…" vertelt ze.

Angst om te verliezen

Bosch sportte niet uit passie, maar uit de angst om te verliezen, vertelt ze in de podcast. "Daar zat een negatieve overtuiging in dat ik perfect moest zijn. Ik wilde aan de wereld bewijzen dat ik tóch goed genoeg was, want ik had over mezelf bedacht dat dat niet zo was", vertelt ze. Dit gebrek aan erkenning van wie ze zelf was, ontstond in haar jeugd, denkt ze.

Ze kwam door dit inzicht met life coach Martijn Smit, die haar ging 'afpellen'. Dat was een moeilijk proces, vertelt de oud-judoka. "Er zat veel gevoel van schaamte, van verdriet, van boosheid. Ik heb een groot gedeelte van mijn leven mezelf onderdrukt. Ik ben veel zachter en liever, maar ik had besloten om niet mezelf te zijn."

Sindsdien is haar leven compleet anders, vertelt ze, vooral toen ze inzag dat ze haar problemen zelf moest oplossen. Je kunt anderen de schuld geven van je negatieve gevoelens, zoals je ouders die je niet genoeg aandacht gaven als kind, maar volgens Bosch en Smit is dat afleiding. "Als je vindt dat je niet genoeg erkenning krijgt van andere mensen, is dat vaak omdat je jezelf niet erkend. Daarom zoek je het bij anderen", zegt Bosch. Als je inziet dat je jezelf moet leren erkennen, kan je groeien", ervaarde ze.

Meer Dan Goud is een podcast van de EO met Kefah Allush, waarin hij spreekt met voormalige topsporters over de levenslessen die ze leerden tijdens hun carrière. Het is een spin-off van het televisieprogramma Meer Dan Goud.

Ster advertentie
Ster advertentie