Podcast
EO

Psychiater: 'Geen religie hebben is eigenlijk abnormaal'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Psychiater: 'Geen religie hebben is eigenlijk abnormaal'

Lange tijd dachten psychiaters dat religie een soort aandoening is, die bestreden moest worden. Onterecht, zegt de grote psychiater Herman van Praag in zijn nieuwe boek. Hij vindt dat het juist andersom is, zegt hij in De Ongelooflijke Podcast: "Wie niks met religie heeft, die mist iets."

Ongelooflijke Podcast met Herman van Praag: Het wonder van de hersenen en de geniale Mozes - De Ongelooflijke Podcast

De 92-jarige Van Praag zag religie uit de psychiatrie verdwijnen, vertelt hij in de podcast: "Vroeger kwam er elke week een priester, een dominee of een humanist langs om te vragen: kunnen we iets doen? Dat is helemaal verdwenen." Hij snapt het niet: "Waarom is religie helemaal weggeschoven? Het is zo’n cultuurbepalend systeem geweest, duizenden jaren, en voor sommige mensen is het zo’n belangrijk instituut!"

Hij denkt dat de afkeer van religie onder psychiaters komt door Sigmund Freud, die religie zag als "een neurose, een fixatie naar een straffende vaderfiguur", aldus de psychiater. "Freud is een formidabele figuur geweest, maar vooral als cultuurfilosoof. Zijn ideeën waren puur ideeën, hij had geen empirisch bewijs, maar hij heeft enorme impact gehad."

'Niet-religieus is abnormaal'

Op de wereld zijn er nog altijd veel meer mensen religieus dan niet-religieus. Van Praag vindt het daarom eerder 'abnormaal' als iemand geen religieus gevoel heeft: "Het valt buiten de norm", zegt hij. "Als je iemand ontmoet die zegt: schilderijen en muziek doen me niks, architectuur kan me geen bal schelen. Dan zeg je: u heeft weinig esthetisch vermogen, en da’s jammer, want u mist iets. U mist een dimensie in het leven die van belang kan zijn. Dat vind ik ook met religie", zegt Van Praag.

Overigens is religieus zijn iets anders dan zeker weten hoe het allemaal zit. "Dat hoeft ook niet! Het maakt het leven veel boeiender en interessanter als dingen niet verklaarbaar zijn", vindt hij. Zelf is Van Praag liberaal-joods.

Het nieuwe boek van Van Praag gaat over Mozes, die volgens hem kan worden gezien als de grondlegger van de mensenrechten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie