Podcast

Alicante – 'Zolang er leegstand is zal er gekraakt worden'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante – 'Zolang er leegstand is zal er gekraakt worden'

Kraken is sinds 2010 illegaal in Nederland. Maar ondertussen blijft de woningnood stijgen en ook de leegstand is groot. Op socialmedia-platformen als Instagram duiken steeds weer nieuwe accounts op waar jonge krakers van zich laten horen. Is kraken verleden tijd of komt er toch weer een opleving? Het NPO Radio 1-collectief Alicante heeft het voor je uitgezocht.

#6 - Is kraken verleden tijd? (S03) - Alledaagse Vragen

Criminaliseren

Jonge kraker Noa (22) vertelt in de podcast-aflevering dat veel krakers van nu actief zijn onder de radar. Dat komt volgens hem met name doordat de media-aandacht die krakers krijgen erg negatief is. Veel van de krakers hebben zich hierdoor teruggetrokken. "Ook krakers willen gewoon een huis om in te wonen en niet iedere keer verwijten naar hun hoofd krijgen over wat voor criminelen ze zijn."

Hoewel kraken sinds de wet Kraken en leegstand uit 2010 illegaal is, heeft Noa toch het idee dat het aantal krakers weer aan het toenemen is. "Sinds de woondemonstraties van het afgelopen jaar is er weer meer aandacht gekomen voor het kraken. Het is jammer dat het kraken voor veel mensen een noodzaak is. Ik had liever gezien dat mensen zouden gaan kraken vanuit politieke redenen. Ondanks dat, vind ik het goed dat jongeren opkomen voor zichzelf op een woningmarkt die blijkbaar niet voor hen kan zorgen."

Oud-kraker Wim van Klaveren heeft ook het idee dat het aantal krakers weer aan het toenemen is. "Ik hoor er meer over en de woningnood neemt alleen maar verder toe. Ik zeg altijd maar zo: zolang er eigendom is geweest is er gestolen, en zolang er leegstand is zal er gekraakt worden."

Nieuwe wet

Op dit moment kunnen krakers nog een kort geding aanspannen tegen een aangekondigde ontruiming. In afwachting van de uitspraak kunnen de krakers in het gekraakte pand verblijven. Dit kan soms tot acht weken duren en daar moet verandering in komen vinden VVD en CDA. Daarom komen deze partijen met een nieuwe wet: Wet handhaving kraakverbod.
Hiermee moet het mogelijk worden om de periode tussen aankondiging van ontruiming en de daadwerkelijke ontruiming te verkorten tot 72 uur.

Een van de initiatiefnemers van de wet is VVD-kamerlid Daniel Koerhuis, "Kraken is een misdrijf in Nederland en ik vind dat we misdrijven horen te handhaven. Dat iemand acht weken lang onbestraft in iemands anders woning kan verblijven, dat vind ik echt niet kunnen".

Bond Precaire Woonvormen

Volgens Pim van der Heiden zijn de initiatiefnemers van de Wet handhaving kraakverbod een kruistocht begonnen tegen krakers. "Als je het mij vraagt is het een wonder dat deze wet het gehaald heeft want het is gewoon een juridisch gedrocht". En niet alleen van der Heiden is niet te spreken over deze wet. Door deze wet zou er meer werkdruk komen bij de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtbanken. Ondanks deze tegengeluiden zal de wet er toch komen. Per 1 juli gaat de wet in werking.

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie