Naar homepage
Podcast

Hockeyster Eva de Goede hervond in Zuid-Afrika het plezier

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hockeyster Eva de Goede hervond in Zuid-Afrika het plezier

[NOS - RAD1] Nog iets meer dan twee weken en dan gaat in principe het nieuwe hockeyseizoen weer van start. Eindelijk weer. Ook voor Eva de Goede. De aanvoerster van Amsterdam en Oranje was in maart klaar om met het Nederlands team voor haar derde gouden medaille te gaan, vertelt ze in de NOS Olympische podcast.

#5 - Eva de Goede hockeyde een jaar niet en dat redde haar carrière

Corona was al wel in Nederland, maar nog wel een redelijke ver-van-het-bed-show. Inmiddels is alles anders. De Olympische Spelen werden een jaar uitgesteld. Maar het doel blijft duidelijk: "In Tokio voor de derde keer Olympisch goud halen." Ook al is het voor een jaar uitgesteld; de Spelen blijven iets magisch voor De Goede. "Het is zo’n feest. Dat gevoel blijft bijzonder", vertelt ze aan Jeroen Stekelenburg.

Gouden medailles

In 2008 won De Goede haar eerste gouden plak. "De oudere speelsters lieten ons daar de Spelen ervaren en namen de verantwoordelijkheid. Lidewij Welten en ik hadden spierpijn van het gamen in de gamehal van het Olympisch dorp en moesten toen nog trainen. We zeiden tegen elkaar: 'dit kunnen we echt aan niemand vertellen'."

Daarna volgde nog een gouden medaille in Londen. Maar ook tegenslag (met zilver in Rio). Een donkere periode uit haar carrière. Haar lichaam was door jaren van topsport helemaal gesloopt. Ze was in voorbereiding op de Spelen van Rio de Janeiro, maar haar lijf was eigenlijk op.

"Ik heb bij de artsen van het Nederlands team huilend op de behandelbank gelegen. Het deed zoveel pijn. Moet ik weer die slachtbank op, zo dacht ik echt. Teamarts Conny van Bentum zei: het is nu nog zes, zeven maanden tot de Spelen, je gaat het jezelf nooit vergeven als je niet gaat. Ik dacht: Oké, maar daarna heb ik echt rust nodig. Als ik dat doe, kan ik dit volhouden. Was het ideaal? Nee. Was het leuk? Nee. Ik zat niet goed in mijn vel, voelde me echt niet goed. Maar ben ik blij dat ik het gedaan heb? Ja. Zou ik het nu weer doen? Ja."

Sabbatical in Zuid-Afrika

Ze ging op sabbatical in Zuid-Afrika en hervond daar het plezier bij een lokaal team: "Ik wilde gewoon weer spelen." Daarna keerde ze terug naar Nederland. En won alles wat er te winnen valt. Ze werd landskampioen met Amsterdam en won met Oranje de wereldtitel en het Europees kampioen.

In Tokio gaat ze volgend jaar voor haar derde goud. "Ik dacht toen ik terugkwam: ik wacht even af. Maar in het kringetje voorafgaand aan de wedstrijd keek iedereen naar mij. Zo van: wat gaan we doen? Ik vind die verantwoordelijkheid wel leuk."

NOS Olympische Podcast

In de NOS Olympische podcast gaan Henry Schut en Jeroen Stekelenburg op bezoek bij sporters die zich klaar maken voor de Olympische Spelen. In een persoonlijk gesprek vertellen zij over hun leven als atleet en hun voorbereiding op de Spelen van Tokio. Je luistert 'm via de NPO Radio 1-app, site en de andere bekende podcastplatforms.

Ster advertentie
Ster advertentie