Podcast

Diederik Gommers: 'Volgende week mogelijk code zwart'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: 'Volgende week mogelijk code zwart'

[EO] "We zijn bang dat we volgende week misschien in 'code zwart' terecht komen als het aantal besmettingen niet snel gaat dalen", zegt intensivist Diederik Gommers in de podcast Virusfeiten. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care gaat het momenteel heel slecht met de toename van het aantal Covid-patiënten zowel op de Intensive Care als in het ziekenhuis.

#24 - Wanneer mogen we weer knuffelen? - Virusfeiten

"Vanmorgen hadden we een landelijk overleg, waar collega's echt aangeven op code zwart af te stevenen", vertelt Gommers. Dit baart de intensivist grote zorgen. "Wij verwachten hier volgende week al mee te maken te hebben als het aantal opnames zo doorgaat." Bij code zwart beslist een triagecommissie volgens een protocol wie er nog geholpen kan worden en wie niet.

Op dit moment worden er volgens Diederik Gommers landelijk al veel essentiële operaties uitgesteld vanwege het grote aantal covid-patiënten. "Chemokuren worden afgezegd en ook veel kankeroperaties en openhartoperaties moeten nu geannuleerd worden. Deze ingrepen wil je niet langer dan zes weken uitstellen, anders lopen mensen schade op."

Rode Knop

Ook het Erasmus MC, waar Gommers hoofd van de Intensive Care is, sluit de helft van de operatiekamers vanwege een toenemend aantal corona-patiënten. "Na de eerste golf wilden we dat dit niet meer zou gebeuren. Maar zo dicht bij Code Zwart als nu zijn we nog niet geweest."

"Wij zien de piek hier nog niet, en dus zeker nog geen daling", vertelt Gommers. "Ik ben benieuwd naar de nieuwe modellen die het RIVM vandaag in het OMT presenteert. De afgelopen dagen, sinds zaterdag 17 april neemt het aantal besmetting weer toe. Het voelt dan zo raar om te versoepelen nu. Ik hoop dat er nog ergens een rode stopknop is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie