Podcast

Podcast De Dag: heel het land in actie, actie, actie; of was 't slechts een fractie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: heel het land in actie, actie, actie; of was 't slechts een fractie?

[NOS - RAD1] Boeren, bouwers, leraren, verplegers en klimaatactivisten: 2019 gaat de geschiedenisboeken in als een protestjaar. Maar volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau stijgt de maatschappelijke onrust niet. In podcast De Dag onderzoeken we daarom hoe groot de boosheid in Nederland op het moment is.

Jacqueline van Stekelenburg, hoogleraar sociale verandering en conflict (VU Amsterdam), vertelt wat er nodig is om mensen de straat op te krijgen, wat het teweegbrengt en wie er vooral de straat op gaan. Zo werd aan het begin van de eeuw nog gedacht dat jongeren lui en passief zijn, maar dat blijkt niet waar. "Juist de laatste tijd zie je dat zij bereid zijn de straat op te gaan of politieke boycots te steunen." Ook bij protestbewegingen in het buitenland ziet ze vooral jongeren.

{podcast audio="123627" caption="#488 - Heel het land in actie, of was 't slechts een fractie?" }

Ook Egbert Born van klimaatbeweging Extinction Rebellion praat mee en deelt zijn protestervaringen. "Ik heb wel eens gedacht: waar doe ik dit voor? Maar je ziet het effect van protesten pas maanden of jaren later." Zijn advies voor mede-demonstranten is daarom: richt je niet op de waan van de dag, maar op de lange adem.

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie