Podcast
NTRVPRO

Jan Banning, een geëngageerde fotograaf met een missie

foto: Jan & Christinafoto: Jan & Christina
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Banning, een geëngageerde fotograaf met een missie

Zin om een spannende nieuwe podcast te luisteren? Dan is er nu Jan & Christina, een driedelige serie over de fotograaf Jan Banning, die besluit zijn agenda volledig vrij te maken om zich in te zetten voor één persoon. Een vrouw die hij vijf jaar eerder fotografeerde in een gevangenis in Georgia, Verenigde Staten.

Video niet beschikbaar

De fotograaf & de veroordeelde vrouw

Jan Banning is een geëngageerde kunstenaar-fotograaf en stelt in zijn foto's vaak onrecht aan de kaak. De fotograaf is onder meer bekend van zijn impactvolle series Troostmeisjes en Bureaucratics en won voor zijn werk talloze prijzen. Voor de fotoserie Law & Order uit 2016 fotografeert hij gedetineerden in een vrouwengevangenis in Georgia, VS. Onder wie Christina Boyer.

Naderhand verdiept hij zich in haar zaak en kan hij het gevoel van dat zij onterecht vastzit niet van zich afschudden. Banning besluit zijn carrière tijdelijk op pauze te zetten. Hij wil uitvinden wat er precies gebeurde op de dag dat Boyers dochtertje Amber stierf, nu bijna 28 jaar geleden.

Toestemming om haar te bezoeken in de gevangenis krijgt hij niet, maar hij belt met haar, graaft zich een weg door het Amerikaanse rechtssysteem en reist naar de VS om hulp te mobiliseren.

Christina Boyer

Zoektocht naar de waarheid

Ook werkt Banning, ondanks alle barrières, samen met Boyer aan een nieuw fotoproject. Een combinatie van foto's die de fotograaf maakt tijdens zijn zoektocht naar de waarheid, met daarbij persoonlijke reacties in tekst van Boyer, die veel onthullen over haar heftige leven.

Radiomaker Katinka Baehr volgt Banning gedurende een jaar. Het resultaat is een persoonlijk verhaal van een kunstenaar met een missie. Kan hij meer betekenen zonder camera dan met?

Jan & Christina

Jan & Christina is een vierdelige podcastserie. Luister hier de podcastserie in één keer.

Ster advertentie
Ster advertentie