Podcast
WNL

Anouar Taghi veroordeeld tot 26 jaar cel voor betrokkenheid moord Derk Wiersum

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anouar Taghi veroordeeld tot 26 jaar cel voor betrokkenheid moord Derk Wiersum

Vrijdag kreeg Anouar Taghi, een neef van Ridouan Taghi, in de rechtbank te horen dat hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar cel. Acht medeverdachten kregen ook een gevangenisstraf.

Het Misdaadbureau BONUS: Nog een Taghi-telg jarenlang de bak in: wie is Anouar? - Het Misdaadbureau

Anouar Taghi zou betrokken zijn geweest volgens het Openbaar Ministerie bij de moord op advocaat Derk Wiersum in september 2019. Zijn advocaat gaat in hoger beroep. Onderzoeksjournalist van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau Noa van Oostrom vertelt hoe de zaak eraantoe is gegaan.

Van Oostrom volgde de zitting in de Rechtbank van Amsterdam. Ze vertelt dat de Taghi-telg, volgens de rechter, aan het hoofd stond van een criminele organisatie die auto's steelt. "Hij huurde een garagebox in Utrecht waar hij gestolen auto’s stalde en hij zou de wagens (samen met andere verdachten) hebben voorzien van nieuwe kentekens. In die garagebox lagen ook gps-trackers, honkbalknuppels, bivakmutsen en meer spullen om geweldsmisdrijven te plegen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Derk Wiersum

Anouar Taghi werd echter ook in verband gebracht met de moord op advocaat Derk Wiersum die destijds de kroongetuige in het Marengo-proces bijstond. "Volgens het OM is de groep rond Anouar Taghi een essentiële schakel geweest in de voorbereiding van de moord op Wiersum", vertelt Van Oostrom.

Zo stelde T. de auto beschikbaar waarmee Wiersum in de gaten werd gehouden en had hij nauw contact met de verkenner zelf. Door deze voorverkenningen wisten de uitvoerders waar ze moesten zijn op de dag van de moord en dus is T. medeplichtig, oordeelde de rechtbank.

Anouar ontkent contact met neef Ridouan

Zelf zegt Anouar al die tijd geen contact te hebben gehad met zijn neef Ridouan Taghi, vertelt AD-misdaadverslaggever Yelle Tieleman. "Toen hij een jaar of twaalf was heeft hij hem naar eigen zeggen voor het laatst gezien. Tegelijkertijd weten we dat in het onderzoek waar hij de hoofdrol in speelt, een aantal verdachten ook een rol spelen die dan wel weer via andere dossiers heel dicht tegen Taghi aan zijn te plakken."

Goudstaven tussen de drollen

Tijdens de zitting vielen meerdere dingen op, maar een verhaal springt er volgens Van Oostrom bovenuit. "Hij zou naar eigen zeggen namelijk de politie zijn schuur vol hondenpoep hebben laten opruimen. Volgens Taghi werden zijn vertrouwelijke gesprekken met zijn advocaten door de politie afgeluisterd. Hij besloot ze daarop in de val te lokken en vertelde zijn advocaat dat hij in zijn schuur twee goudstaven van ieder 25 kilo verstopt had." De goudstaven werden echter niet door de politie gevonden.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie