Podcast

Leven na de oorlog: kleinkind van een Joodse verzetsman

foto: Omroep MAXfoto: Omroep MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven na de oorlog: kleinkind van een Joodse verzetsman

[MAX] Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Naar aanleiding hiervan heeft MAX de podcastreeks Leven na de oorlog gemaakt, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. In aflevering 4: Saskia van Gelder, kleinkind van een Joodse verzetsman.

{podcast audio="127043" caption="#4 - Kleinkind van een Joodse verzetsman" }

Verzetsman als opa

Saskia van Gelder is het kleinkind van Maurits van Gelder, een Joodse Nederlander die lid is van de Communistische Partij Nederland, de CPN. Binnen de CPN ontstaat al vroeg in de Tweede Wereldoorlog verzet tegen de Duitsers.

Duik in de familiegeschiedenis

Ook Maurits sluit zich aan, maar zijn verzetscarrière is van korte duur. Hij wordt opgepakt en overlijdt later in werkkamp Mauthausen. Lange tijd weet Saskia niet veel over de verzetsdaden van haar opa. Thuis wordt er door haar vader – Maurits' zoon – weinig over gesproken en het interesseert haar eigenlijk ook niet zoveel. Later, haar eigen vader is dan al overleden, wordt de interesse voor haar eigen familiegeschiedenis opgewekt. Dit is het startschot voor haar zoektocht naar meer informatie over haar opa Maurits.

Luister hier alle afleveringen van Leven na de oorlog.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie