Podcast

Vanaf 24 mei: de BOBcast. Op zoek naar Bob Dylan

foto: Peter Pontiacfoto: Peter Pontiac
  1. Nieuwschevron right
  2. Vanaf 24 mei: de BOBcast. Op zoek naar Bob Dylan

[VPRO] Op 24 mei 2021 wordt Bob Dylan 80 jaar. Dylan is wellicht de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon dat geen gelijke kent.

De impact van Dylan is nauwelijks te overschatten: van zijn optreden naast Martin Luther King, tijdens de March on Washington in 1963, tot zijn laatste optreden in Nederland, waar hij Amsterdam onthaalde op Sinatra-repertoire.

{podcast audio="125973" caption="#1 - Trailer" }

De BOBcast

In de aanloop naar die 80ste verjaardag, proberen we in de 26-delige tweewekelijkse podcastserie De BOBcast het mysterie 'Dylan' te ontrafelen. In gesprekken met een grote variëteit aan Nederlandse kunstenaars, muzikanten en andere Dylan-adepten behandelen we zoveel mogelijk aspecten van de kunstenaar Dylan: de tekstdichter, de muzikant, de podiumkunstenaar, de politieke, de gelovige en de persoonlijke Dylan, de jonge en de oude Dylan. Dylan: de chroniquer van Americana.

De veelzijdige Dylan

Bob Dylan weet zichzelf steeds opnieuw uit te vinden en zijn publiek te verrassen. Als geëngageerde folkie met nummers als Blowin' in The Wind en The Times they are a-changin'. Als elektro-rocker, door zijn eerste fans verguisd. Als country-artiest en stadion-minstreel. Van Born Again Christian tot krassende knar met diep-duistere ballads en van Christmas Carols-chroniquer tot crooner van standards. Goed is het niet altijd (maar bijna wel), interessant en verrassend zonder uitzondering, 'veelzijdigheid' is Dylans middle name.

Inspirator

Hij inspireert al generaties lang artiesten, bracht politiek en poëzie de popmuziek binnen, legde de basis voor country-rock en Americana en organiseerde de eerste stadiontour uit de popgeschiedenis.

Van zijn betekenis voor en kennis van de Amerikaanse liedkunst tot aan de uitreiking van de Nobelprijs voor de Literatuur in 2016: de scope van zijn betekenis is eindeloos. Wie Amerika wil kennen, moet naar Dylan luisteren.

Quote

Dylan staat op Shakespeareaanse hoogte.

Freek de Jonge

Dylan en Nederland

Tegelijk proberen we de vraag te beantwoorden hoe Dylan ook het Nederlandse culturele landschap heeft beïnvloed. Hoe worden muzikanten als Ernst Jansz en Henk Hofstede, of Tim Knol en Lucky Fonz III, door hem beïnvloed? Wat is zijn rol in het oeuvre van kleinkunstenaars als Freek de Jonge en Herman van Veen of een actrice als Monique van der Ven, uitgever Wouter van Oorschot of presentator Matthijs van Nieuwkerk? Waarom neemt Halina Reijn haar toevlucht tot Dylan om haar podiumzenuwen te bestrijden? Welke inspiratie put de hulpbisschop van Den Bosch uit zijn werk?

Het mysterie

Ondanks de boekenkast vol Dylan-literatuur, is er geen artiest van zijn statuur te vinden waar we zo weinig over weten. Niemand in zijn categorie bekendheid is er zo goed in geslaagd zijn privé-leven af te schermen en zijn eigen mythe te creëren, of het nu in zijn autobiografische Chronicles is of in Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese: de échte Dylan blijft altijd verborgen.

Maatschappelijke veranderingen

Het gaat over popmuziek, maar het gaat ook over de grote culturele en maatschappelijke veranderingen van de afgelopen zestig jaar. Emancipatie, burgerrechtenbeweging, popcultuur, secularisatie en wedergeboorte. Over jezelf steeds opnieuw uitvinden, over hoge pieken en diepe dalen. Daarmee wordt het een serie die ook voor luisteraars die niet per se liefhebbers zijn van Bob Dylan, maar wel geïnteresseerd zijn in culturele ontwikkeling en kunstenaarschap, interessant. In de vorm van gesprekken en live-optredens.

Om ook in de buurt van de mens Dylan te komen, plannen wij twee reizen naar de Verenigde Staten, voor bezoeken aan de plekken die in zijn carrière belangrijk waren en ontmoetingen met mensen uit zijn directe omgeving. Met als hooggestemd doel: Dylan zelf uiteindelijk minstens aan de telefoon krijgen.

Podcastserie De BOBcast is vanaf 24 mei tweewekelijks te beluisteren via de NPO Radio 1-app, site of de bekende podastplatforms. Met onder meer Matthijs van Nieuwkerk, Huub van der Lubbe, Larry Campbell (tien jaar lang bandleider van Dylan), Elliot Landy (huisfotograaf Dylan in Woodstock-tijd), Tim Knol, Yorrick van Norden, Judy Blank, Lucky Fonz III, Daan Heerma van Vos en Gijsbert Kamer.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie