Podcast

Beatrice de Graaf: vergelijk coronavirus niet met pest of cholera

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Beatrice de Graaf: vergelijk coronavirus niet met pest of cholera

[EO] Historica Beatrice de Graaf vindt dat je het coronavirus niet kunt vergelijken met eerdere uitbraken van infectieziekten, zoals de pest of cholera. Bij die plagen kwamen procentueel veel meer mensen om. "Het houdt geen steek", zegt ze deze week in de Ongelooflijke Podcast.

{podcast audio="125961" caption="De Ongelooflijke Podcast #25 - Corona en de plagen van de geschiedenis met Beatrice de Graaf en Stefan Paas" }

Bij een uitbraak van de pest, bijgenaamd 'de Zwarte Dood', in 1347, kwamen in Europa miljoenen mensen om; tussen 30 en 60 procent van de bevolking. Zo dodelijk is het coronavirus niet, stelt De Graaf, ook niet als je geen maatregelen zou nemen.

"In bijna elk gezin zouden mensen omkomen, hele steden zouden worden ontvolkt. Het is niet voor te stellen wat het moet zijn geweest", stelt De Graaf in gesprek met presentator David Boogerd en theoloog Stefan Paas..

Gelukkig zijn we sinds de Zwarte Dood een stuk verder gekomen in de wetenschap. In die tijd dacht men dat de ziekte werd verspreid door 'miasma', een demonische stank. De snavel-achtige uitdossing van pestdoktoren kwamen hier vandaan: hun 'snavels' waren gevuld met kruiden die het miasma tegen moeten houden.

Dr. Schnabel von Rom - Paul Fürst (1656)

Pandemieën

Het coronavirus is niet de eerste, maar zal ook niet de laatste plaag zijn, voorspelt de historica. Plagen zijn al zo oud als de mensheid. "Ze horen bij de beschaving. Op het moment dat mensen zich gingen nederzetten en dieren gingen houden, had je infectieziekten en soms ook pandemieën", vertelt de historica. Handelsroutes en oorlogen zorgen voor een versterkend effect.

De Graaf doet nu onderzoek naar de geschiedenis van veiligheid in Europa. In de podcast gaat ze hier ook op in. Zo vertelt ze over het bestaan van 'gezondheidspaspoorten' in het Middellandse Zee-gebied na de Napoleontische oorlogen. Dit doet denken aan corona-apps in sommige Aziatische landen.

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en voormalig Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie