Podcast
AVROTROS

Nieuw seizoen podcast Daders: moordenaars, terroristen en zware criminelen aan het woord

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw seizoen podcast Daders: moordenaars, terroristen en zware criminelen aan het woord

In een nieuwe serie van de podcast Daders komen moordenaars, terroristen en zware criminelen aan het woord en vertellen zij openhartig hoe zij tot hun gruwelijke daad zijn gekomen. In open, directe en confronterende gesprekken werpt Cas de Jong van EenVandaag een blik in het brein van mensen die tot het ergste in staat bleken te zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Want wat bezielt iemand om zijn eigen vriendin te onthoofden, waarom wil iemand zichzelf opblazen voor zijn geloof en hoe is het mogelijk dat een drugscrimineel een rivaal kan liquideren zonder enige wroeging?

Mike en Daniel

In de eerste aflevering gaat Cas het gesprek aan met Mike (39). Hij vertelt in detail hoe hij in hun slaapkamer zijn vriendin op gruwelijke wijze om het leven brengt. "Ik ben naar de keuken gelopen, heb een mes gepakt en toen heb ik haar strot doorgesneden. De vrouw waar ik heel veel van hield, heb ik vermoord. Ik begrijp nog steeds niet waarom ik dat gedaan heb."

{podcast audio="1133327" caption="#1 - Mike (moord / 7 jaar cel en TBS) (S02)" }

Ook voormalig drugscrimineel Daniel (56) bleek tot het ergste in staat te zijn toen hij meedraaide in de top van de georganiseerde misdaad. Openhartig spreekt hij over meerdere liquidaties waar hij betrokken was. "Als iemand mij kwaad heeft gedaan of extreem gegriefd, dan zijn er geen grenzen. Op zo'n moment staat als een paal boven water dat zo iemand eraan gaat. Klaar, dat is al lang besloten."

Sterven als martelaar

De ex-terrorist Jason Walters had juist helemaal niets met geweld toen als als radicale moslim een handgranaat gooide richting een arrestatieteam in het Haagse Laakkwartier. Hij was er volledig van overtuigd dat hij daar zou sterven als martelaar.

"We wilden geen zwakte tonen richting ongelovigen. Ik stak op een gegeven moment expres mijn hoofd uit het raam en riep" Schiet dan, schiet"! Ik hoopte echt op een kogel, dan zou ik in het paradijs komen."

Naast Mike, Daniel en Jason komen er nog drie andere criminelen aan het woord. Eric (50) die zeer gewelddadige gewapende roofovervallen pleegde, Nina (48) die als enige vrouw opereerde in de leiding van een drugssyndicaat waar miljoenen in omgingen en Okkie (49) die twee schilderijen uit het Vincent van Gogh Museum roofde.

De podcast Daders

Seizoen 2 van Daders bestaat uit zes delen en is vanaf nu te luisteren, met elke week een nieuwe aflevering. Je luistert Daders in Spotify, iTunes en de app en website van Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcast-app om geen enkele aflevering te missen.

Ster advertentie
Ster advertentie