Podcast
AVROTROS

Jortcast #190 - Britse bazen: leiderschap in het VK

foto: Boris Johnsonfoto: Boris Johnson
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #190 - Britse bazen: leiderschap in het VK

Waarom slaagde Johnson waar May faalde? Is Johnson de nieuwe Churchill? Wat bedoelde Churchill met een United States of Europe? In aflevering #190 van de Jortcast bespreekt dr. Kelder Brits leiderschap met dr. Hanneke Hoekstra.

{podcast audio="123889" caption="#190 - Britse bazen: leiderschap in het VK" }

Dat May faalde in het 'er door krijgen van de Brexit' lag volgens dr. Hoekstra niet alleen aan een zwakke campagne van de Labour Party. "Theresa May had campagne gevoerd als remainer, en opeens moest ze een Brexit-standpunt gaan verkopen. Dus haar geloofwaardigheid was moeilijker."

Incompetent

"Maar was het niet gewoon een enorme misfit? Deze hysterica was een goede minister, maar compleet imcompetent voor de baan", vat dr Kelder even wetenschappelijk samen. "Mevrouw May? Ja", zegt Hoekstra. "Ik ben het wel een beetje met je eens dat May gewoon niet prettig overkwam als leider. Ze had het (eerste minister worden, red) niet moeten willen."

"Kan het alfa-mannetje dit gewoon beter dan de bescheiden vrouw?" Vraagt dr. Kelder. "Dat denk ik niet", zegt Hoekstra. "Mevrouw Thatcher kon het ook, dus ik denk niet dat vrouwen slechter kunnen leiden dan mannen. Het is gewoon een stijlverschil."

Campagnevoerder

Of Johnson het goed gaat doen is ook nog maar de vraag, voegt Hoekstra toe. "Hij is een ontzettend goede campagnevoerder. Niemand dacht dat hij burgemeester zou worden van Londen, maar hij werd het toch. Hij heeft het hele Brexit-verhaal met het referendum naar voren gebracht. En nu heeft hij met een enorme landslide toch de verkiezingen gewonnen."

In deze Jortcast duiken Hoekstra en dr Kelder verder in de parlementaire geschiedenis van Groot-Brittannië. Ze bespreken onder andere Nancy Astor en hoe zij regelmatig in de clinch lag met Winston Churchill en Margaret Thatcher.

Ster advertentie
Ster advertentie