Podcast

De Kloof zet podcastluisteraar op ander spoor

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kloof zet podcastluisteraar op ander spoor

Babs Gons beschrijft de kloof in haar straat. Aan de ene kant de huurhuizen en aan de andere kant de koopwoningen. Het is maar enkele tientallen meters, maar het lijkt een onoverbrugbare kloof.

{podcast audio="69676" caption="#1. De Kloof - Babs Gons - De andere kant van de straat" }
Acht schrijvers kregen de opdracht om een gedramatiseerde monoloog te maken over het thema De Kloof. Het levert een podcastserie op met verschillende verhalen die je als luisteraar even op een ander spoor zet.
De schrijvers die meedoen zijn ondermeer Pieter Waterdrinker, Georgina Verbaan en Derek Otte. De makers van de literaire monologen kregen begeleiding van de regisseurs Hanneke Hendrix en Niki Padidar.
"Waar je dacht het allemaal wel te weten, kom je bedrogen uit. De Kloof verstrooit. Elke vertelling zet je als luisteraar op een ander spoor. De Kloof is er voor iedereen die zich wil verwonderen en durft te laten opschudden. Geen enkele zekerheid blijft de luisteraar bespaard. De Kloof is daarmee precies wat de naam doet vermoeden: een vrije val in de staat van verwarring", aldus Anton de Goede, die namens VPRO, NTR en AVROTROS dit audioproject begeleidt.
Deze literaire radiomonologen worden mogelijk gemaakt door het NPO-fonds en het Letterenfonds. "Het medium radio heeft een vergelijkbare intimiteit als het lezen van een boek", zegt Greetje Heemskerk van het Letterenfonds.

Nooit Meer Slapen

De podcastserie De Kloof is te beluisteren via nporadio1.nl/podcast of de bekende podcastplatforms. Alle schrijvers zijn komende week te gast in het programma Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. In dat gesprek is ook de door hen geschreven monoloog over De Kloof te horen.
24 december: Babs Gons
25 december: Roos van Rijswijk
26 december: Pieter Waterdrinker
27 december: Derek Otte
28 december: Alfred Birney
31 december: Georgina Verbaan
1 januari: Marja Pruis
2 januari: Nina Polak
In RadioDoc volgt Mathijs Deen Babs Gons en Hanneke Hendrix die samen aan de slag gaan met hun verhaal. "Het grappige is dat het thema van de monologen in zekere zin ook terugkomt in deze samenwerkingsvorm, omdat er tussen de verbeelding en de verklanking, tussen woord en geluid ook een brug geslagen moet worden", aldus Deen. Beluister hier zijn bijdrage:

Matthijs Deen over De Kloof

Nooit Meer Slapen heeft ook een schrijfwedstrijd verbonden aan De Kloof. De opdracht luidt: Kloof jezelf in 750 woorden en stuur je verhaal naar dekloof@vpro.nl Inzenden kan tot 31 januari 2019. De vier beste inzendingen worden opgenomen op radiokwaliteit en in maart uitgezonden in Nooit Meer Slapen.
Ster advertentie
Ster advertentie