Podcast

Wat drijft terroristen? 'Ze willen verlossing'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat drijft terroristen? 'Ze willen verlossing'

Terrorisme-onderzoeker Beatrice de Graaf sprak afgelopen jaren met meerdere terroristen, in zwaar beveiligde gevangenissen, over hun drijfveren. Ze vond bij hen een verlangen naar verlossing, vertelt ze in De Ongelooflijke Podcast: "Het gaat om het verzamelen van goede daden die in de boeken worden bijgeschreven", vertelt ze. Over haar onderzoek schreef ze een boek, Radicale Verlossing.

#60 - Wat geloven terroristen nou echt? 'Radicale verlossing' met Beatrice de Graaf en Stefan Paas

Syriëgangers die zich aansloten bij IS hadden volgens De Graaf allemaal een gevoel van schuld. Zij zitten in Nederland met een luxe leventje, terwijl in Syrië islamitische kinderen sterven in de oorlog. Daar naartoe gaan kan ervoor zorgen dat de schuld wordt "schoongewassen", stelt ze.

Veel terroristen proberen elkaar de maat te nemen in hoe religieus ze zijn. Voor goede daden worden zelfs punten toegeschreven, vertelt ze. "Als je je sluier iets langer maakt, krijg je meer punten, als je de Ramadan doet, krijg je ook punten." Dit staat niet in de Koran, maar het gebeurt toch. Overigens doen niet alleen moslims dit, volgens De Graaf nemen ook christenen elkaar de maat. "Uit welke psalmberijming zing jij? Dat staat ook niet in de Bijbel…"

Ook bij sommige seculiere terroristen lijkt dit mechanisme te werken. "Ook de volksgemeenschap kan jou die punten toekennen. De twee rechtsextremisten die ik sprak hadden ook het gevoel dat ze iets goeds deden voor hun kameraden, voor hun vrouwen en kinderen die nu gevrijwaard blijven van hordes buitenlanders", vertelt ze.

Neem religie serieus

Vaak als het over islamitische terroristen gaat, zeggen mensen dat hun terrorisme 'niks met de islam te maken heeft'. Daar is De Graaf het niet mee eens. Als ze zelf zeggen dat ze de islam als inspiratie hebben, moet je dat serieus nemen, heeft ze als historicus geleerd. "Neem je onderzoekssubjecten serieus", zegt ze. In het wetenschappelijk onderzoek naar terroristen ontbrak vaak religie vaak, vond ze, dus daarom ging ze ermee aan de slag.

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie