Podcast

Van baan wisselen? Check even deze tips van Ben Tiggelaar

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Van baan wisselen? Check even deze tips van Ben Tiggelaar

[EO] Het thuiswerken tijdens de coronatijd zorgt ervoor dat bij veel mensen het één en ander gaat kriebelen: wordt het niet tijd voor een nieuwe baan? Werk- en motivatiedeskundige Ben Tiggelaar geeft in Goed Werk tips over hoe je erachter komt of je klaar bent met je huidige baan en zo ja, hoe je dan een nieuwe stap zet.

#5 - Goed Werk: Sacha de Boer wilde geen nieuwspopje zijn en gooide het roer om - Geld of je leven

Checklist: ben jij tevreden met je baan?

Mis jij iets in je baan? Kijk dan even naar deze checklist en kijk of je baan eraan voldoet.

  1. Autonomie - ik wil mijn eigen zin kunnen doen
  2. Verbondenheid - ik wil af en toe voelen dat we echt bij elkaar horen, als collega’s bijvoorbeeld
  3. Meesterschap - Ik wil ergens goed in zijn en laten zien dat ik het kan.

Het zijn 3 basismotivaties uit de zogenaamde 'zelfbeschikkingstheorie' van Deci en Ryan, die belangrijk zijn om tevreden te zijn met je baan. Als je dit als werkgever niet aan je werknemers biedt, zegt Ben Tiggelaar, dan maak je het moeilijk voor mensen om langdurig tevreden te zijn met hun baan.

Video niet beschikbaar

Een nieuwe baan?

Wil je switchen naar een nieuwe baan of start je een eigen onderneming? Gun jezelf experimenteerruimte, tipt Tiggelaar. "Als je iets nieuws gaat doen, moet je ervan uitgaan dat dat met vallen en opstaan gaat. Heb je daar de ruimte niet voor, dan zadel je jezelf op met een heel groot probleem."

Dé tip van Tiggelaar: begin klein.

Video niet beschikbaar

Podcast

Meer horen van Ben Tiggelaar? In de podcast Goed Werk is hij te gast samen met voormalig nieuwslezer Sacha de Boer, die het roer radicaal omgooide. Met de player hierboven is ie te beluisteren, of via de verschillende podcastplatforms.

Luister ook de andere afleveringen van Goed Werk via deze link en word lid van de community op LinkedIn, te vinden via deze link.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie