Podcast

'Weinigen weten dat Italië een nettobetaler is aan de EU'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Weinigen weten dat Italië een nettobetaler is aan de EU'

[EO] Nederland wil niets liever dan dat de spanningen met Italië wat tot bedaren worden gebracht. Maar toen was daar ineens het filmpje van Mark Rutte op werkbezoek bij een afvalverwerkingsbedrijf. "Geen geld meer geven aan Spanje en Italië, hè?", riep een afvalverwerker tegen de premier. "Nee, nee, nee! Ik onthoud dit!", zei Rutte met een lach terug.

Het filmpje dook op in veel Italiaanse media. Weer nieuwe munitie voor het anti-Nederlandse sentiment.

Deze week legt de podcast Europa Draait Door het vergrootglas op Italië, waarin correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn uitgebreid praten met Mustafa Marghadi, NOS-correspondent in Rome.

{podcast audio="127008" caption="Europa Draait Door #8 - Vendetta all'Olanda: de strijd tussen Italië en Nederland (S02)" }

Italië kreeg de eerste grote coronaklap in Europa te verwerken en liep voorop met het nemen van lockdown-maatregelen. Marghadi zat er met zijn neus bovenop. "4 mei is er de eerste versoepeling. Mogen mensen weer naar het park, sommige winkels gaan open. Maar het is nog allemaal heel voorzichtig", zegt hij.

Spanningen

Ook gaat Marghadi in op de opgelopen spanningen tussen Nederland en Italië. "We moeten het ook niet groter maken dan het is en we moeten ons als Nederland ook niet belangrijker maken dan we zijn", zegt hij. "Maar de discussie wordt wel emotioneel gevoerd hier. De Nederlandse houding wordt uitgelegd als een gebrek aan solidariteit."

Boekestijn vult aan: "Het beeld wat in Nederland over Italië bestaat, klopt niet. Zo weten weinigen dat Italië een nettobetaler is aan de EU."

Maffia

Verder zoomt Marghadi in op de rol van de Italiaanse maffia, die klaar staat om veel kwetsbaren in de samenleving nu aan zich te binden. Door geld te lenen of voedsel te verstrekken. "Je moet niet onderschatten hoe groot hun invloed nog is", zegt Marghadi. "In de regio Calabrië willen ze daarom dat restaurants en cafés zo snel mogelijk open kunnen uit angst dat ze anders in handen vallen van de maffia."

Tot slot praten De Wit en Boekestijn hebben het ook over Boris Johnson, die deze week opnieuw vader werd. Maar hoeveel kinderen heeft hij nu eigenlijk? Van zes kleine Johnsons is bekend dat ze bestaan, maar in interviews draaide de premier in het verleden al meerdere malen om die vraag heen...

Kortom, wederom een zeer vermakelijke editie van Europa Draait Doorhier te luisteren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie