Podcast

Lobke Berkhout: 'Ik heb mezelf in de boot weer terug gevonden'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Lobke Berkhout: 'Ik heb mezelf in de boot weer terug gevonden'

[NOS] Ze is de succesvolste zeilster van Nederland: Lobke Berkhout. In 2008 won ze olympisch zilver, in 2012 was er brons en ze heeft vijf wereldtitels in het bezit. Eén ding ontbreekt er nog in haar overvolle prijzenkast: die olympische gouden medaille. Die wil ze in Tokio samen met Afrodite Zegers winnen.

#8 - Dochter zeilster Lobke Berkhout 'eist' goud, dus kan mama aan de bak - NOS Olympische podcast

Berkhout spreekt in de NOS Olympische podcast met Jeroen Stekelenburg over haar terugkeer in de topsport. "Een bewuste keuze. Ik heb mezelf in de boot weer teruggevonden." In de podcastserie praten topsporters over hun persoonlijke leven. En dat leven van Berkhout stond de laatste twee jaar flink op zijn kop.

Berkhout stopte na de Olympische Spelen van Londen met zeilen, in 2013 kreeg ze een dochtertje. "Ik heb me in die zes jaar nadat ik afscheid had genomen van de watersport wel gerealiseerd dat het in mijn bloed zit. Ik heb plezier in wedstrijden varen, het spelletje. Maar ook in het buitenleven. Met name dat, miste ik."

In 2018 deed haar nieuwe zeilpartner Afrodite Zegers een verzoek: zou ze met haar in de 470-klasse naar Tokio willen? "Ik miste de topsport, voor een doel gaan. 'Afro' belde mij op. Toen dacht ik: 'Wow dit is wel een kans'. Ik stond op een punt dat ik dacht: wat ga ik de rest van mijn leven doen? Na Londen had ik de tijd om mijn dochter te zien opgroeien. Ik heb daar heel erg van genoten. Op het moment dat 'Afro' me belde was ik bezig met een cursus: Wat zijn je drijfveren, waar ga je voor? Ik dacht dat kan ik nu doen, of over twee jaar, en deze kans nog grijpen. Dat heb ik gedaan. Ik kan wel zeggen dat ik mezelf weer teruggevonden heb in de boot."

Goud ontbreekt

De podcast-opname vindt plaats op de boot van Berkhout, die ze kocht om haar dochter met de watersport kennis te laten maken. Haar dochter Belle was een van de belangrijkste redenen om weer professioneel te gaan zeilen. "Die ligt hier regelmatig te spartelen achter de boot. Het zeilen is ze nog niet heel enthousiast over. Maar het gerommel in zo'n haven, er gebeurt altijd wat, er is altijd wat te zien, ik ben daarmee opgegroeid. Ik realiseerde me dat ik er weer zin in had. En zo is ook het plezier voor het wedstrijdzeilen weer ontstaan."

Door corona werd de twee jaar die het Olympische traject zou duren, drie jaar. "Dat ik door zou gaan was vanzelfsprekend. Ik heb weer een droom. Die droom valt niet in duigen omdat het een jaar later wordt. Dat mijn dochter me nog een jaar moet missen, is voor mij het zwaarst. Door corona kon ik nog veel tijd in haar stoppen. Nu is het nog maar een jaar."

Die ontbrekende gouden medaille, dochter Belle heeft daar wel een idee over: "Laatst haalde ik mijn medailles uit de kast en heb ik ze boven op een stellage gezet. Toen zei ik: ‘Wat vind je ervan? Zei ze: 'Er ontbreekt alleen nog een gouden'. Dat is duidelijk. Daar ga ik natuurlijk voor. De prijzenkast compleet maken", aldus Berkhout.

NOS Olympische podcast

De NOS Olympische podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app. Eerder in deze serie spraken we met onder anderen Kiran Badloe, Eva de Goede en Annemiek van Vleuten. Iedere twee weken komt er een nieuwe podcast online. Na dertig interviews is de laatste aflevering te horen in juli 2021, precies op het moment dat de Olympische Spelen in Tokio (hopelijk) beginnen.

Ster advertentie
Ster advertentie