Podcast
EO

Nicki Pouw-Verweij (JA21): 'De woke-ideologie is een religie aan het worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nicki Pouw-Verweij (JA21): 'De woke-ideologie is een religie aan het worden'

Na een tijd lang heel progressief te zijn geweest, zal er in Nederland een conservatieve tegenbeweging komen. Dat stelt JA21-politica Nicki Pouw-Verweij in De Ongelooflijke Podcast, waar ze vertelt over haar christelijke geloof, onstuimige politieke carrière en haar zorgen over de woke-ideologie.

#103 - 'Woke is een religie aan het worden' met Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Pouw-Verweij maakt zich zorgen over de 'woke-ideologie', die volgens haar een religie op zich aan het worden is: "Ik schrik mij een hoedje als ik hele normale medische vragen stel aan Pieter Omtzigt over de transgenderwet en dat we dan vervolgens Twitter over ons heen krijgen."

Volgens de politica missen veel mensen zingeving, dus worden ze fanatieker in hun meningen: "Als mensen zeggen 'God is dood' en de hemel niet meer als doel zien, gaan ze op zoek naar een ander doel. Die ideologieën krijgen dan soms een totalitair randje."

Gelovig

Zelf is Pouw-Verweij christelijk. Op haar veertiende maakte ze voor het eerst kennis met de kerk. Het voelde als thuiskomen, vertelt ze. Toch liet de politica zich pas op haar zesentwintigste dopen in de katholieke kerk, nadat haar broer, vader en moeder dit daarvoor hadden gedaan.

"Ik weet nog dat de priester tegen mij zei: 'Three down, one to go.' Er is anderhalf jaar aan inhoudelijke voorbereiding geweest, ik wilde het dan ook wel goed doen en weten waar je je aan committeert", aldus Pouw-Verweij.

Conservatief sentiment

Pouw-Verweij staat bekend om haar relatief conservatieve standpunten rondom medisch-ethische vraagstukken. Dit is echter niet ingegeven door haar geloof, zegt ze, maar door medische bedenkingen. Volgens haar zijn er medische redenen om een debat te voeren over de huidige abortustermijn: "De 24-wekengrens hebben we afgesproken in 1984, er is nogal wat veranderd sinds die tijd."

Hoewel zulk conservatisme volgens de JA21'er een slechte reputatie heeft, ziet ze steeds meer bijval voor haar conservatieve standpunten: "Als je naar de cijfers kijkt zie je dat jongeren veel conservatiever denken over zaken als abortus of de Voltooid Leven-wet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie