Podcast

Als jij 100 vrienden hebt, zal er bij één van hen ooit iets misgaan in hun brein

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Als jij 100 vrienden hebt, zal er bij één van hen ooit iets misgaan in hun brein

Als jij 100 vrienden hebt, zal er bij één van hen ooit iets misgaan in hun brein. Er kan bijvoorbeeld een teveel aan dopamine ontstaan, waardoor mensen dingen beginnen te zien of geloven die er niet zijn. Diegene kan zich iemand anders wanen; echt geloven dat hij of zij iemand anders is dan zichzelf. Maar wat gebeurt er als je zo’n iemand ontmaskert?

{podcast audio="113235" caption="El Tarangu - Aflevering 5:" }

In de vijfde aflevering van de podcastserie El Tarangu komen de makers steeds dichter bij een antwoord op de prangende vraag: Wie is de man die zich voordeed als Fuente in 2003? Waarom deed hij zich voor als de overleden wielerheld? En hoe was hij in staat om verschillende anderen mee te nemen in zijn leugen?

Grootheidswaanzin?

Audiocollectief SCHIK spreekt met psychiater dr. Celine Matton. Zij vertelt over de grootsheidswaan of megalomane waan. Een vorm van een psychose waarin mensen zichzelf belangrijker of machtiger voelen dan ze daadwerkelijk zijn.

"Er zijn mensen die denken dat ze afstammelingen zijn van bepaalde koningen of prinsen," vertelt de psychiater. Maar soms zijn de wanen zakelijker van aard, dan denken mensen dat ze de CEO zijn van een groot bedrijf. "Er is eigenlijk altijd wel een kern van waarheid waar het verhaal start." Bijvoorbeeld de liefde voor een bepaalde wielrenner…?

Quote

Er zijn mensen die zich Jezus wanen. Er zijn mensen die denken dat ze bovennatuurlijke krachten hebben en de wereld moeten redden.

dr. Celine Matton

Het is niet ondenkbaar dat een fan in een grootheidswaan terechtkomt waarin hij gelooft dat hij zijn eigen wielerheld is. En misschien gaan anderen het dan ook geloven, omdat hij zoveel van zijn idool afweet…

Is dit ook het geval bij de man die zich voordeed als José Manuel Fente? Of is er iets anders aan de hand?

Abonneer je op El Tarangu

Op maandag verschijnt er weer een nieuwe aflevering. Luister alles via de website of app van NPO Radio 1. Of abonneer je op El Tarangu via Apple Podcasts, Stitcher of de RSS-feed en mis geen aflevering.

Ster advertentie
Ster advertentie