Podcast

Instagram vanuit de cel met gesmokkelde telefoon

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Instagram vanuit de cel met gesmokkelde telefoon

Gedetineerden zitten vanuit de gevangenis op sociale media. Op Instagram en in besloten facebookgroepen is te zien hoe vanuit penitentiaire inrichtingen illegaal mobiele telefoons naar binnen worden gesmokkeld en delen zij hun gevangenisleven met duizenden followers. Hoe komen ze aan deze mobieltjes? Wat doen ze ermee? Hoe zijn ze zo populair geworden op social media?

In de nieuwe podcast van het NPO Radio 1-collectief Alicante belt verslaggever Shayno Numansen in het geheim met een Nederlandse gedetineerde die beheerder is van een populair Instagram account, waarop video’s vanuit de gevangenis worden gepubliceerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevangen in de VS maar populair in Nederland

De Amerikaanse gevangene Zamir Hakeem is een bekendheid in Nederland en dan met name in één van de door de Alicante-redactie eerder besproken besloten Facebookgroepen. Hakeem zit vast in de Verenigde Staten, maar gaat regelmatig live via zijn persoonlijke Instagram en Facebook.

Een lid van de besloten Facebookgroepen heeft een van de livestreams gezien en verbaasde zich vooral over de openheid in de video: "Hij laat niet alleen zijn cel zien, maar neemt ons ook mee in zijn gesprekken met andere gedetineerden. We zien ook andere ruimtes op zijn livestreams. Ik vraag me soms echt af hoe dit mogelijk is. Ik denk dat hij zo populair is bij Nederlandse vrouwen omdat zijn verhaal interessant is en hij er ook nog eens goed uit ziet", vertelt ze aan Alicante.

Rapper Boef te horen in livestreams

Wat nog meer opvalt aan de Amerikaanse video's is dat er ook een Nederlands tintje aan zit. De nieuwe hit van rapper Boef, Quarantaine, was ook te horen in een van de livestreams. Boefs management was niet bereikbaar voor commentaar.

Corrupte bewakers en straffen

Een mobiele telefoon bezitten in de gevangenis is verboden. De PI (Penitentiaire Inrichting) in Nederland bepaalt op welke wijze en in welke mate een gevangene contact mag hebben met de buitenwereld. De mobiele telefoons worden op creatieve manieren binnengesmokkeld, waaronder rectaal.

Volgens verschillende bronnen zijn ook sommige bewakers betrokken bij het binnensmokkelen van smokkelwaar, waaronder mobiele telefoons. Volgens een ingewijde krijgen ze daar een aardig bedrag voor: "Bewakers verdienen twee ruggen (2000 euro) in de maand. Om een telefoon binnen te brengen krijgen ze 1000 euro."

Verslaggever Arda Kaya sprak met Meester Leonie, advocaat in het strafrecht, om erachter te komen wat er zich nog meer achter de schermen afspeelt als het aankomt op smokkelwaar de gevangenis in krijgen - en welke straffen hier op staan.

Benieuwd naar het volledige verhaal over Nederlandse gedetineerden op social media en corrupte bewakers? De teamleden van Alicante hebben er een podcast over gemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is Alicante?

Dit is een bijdrage van het nieuwe NPO Radio1-collectief Alicante. De verhalen die deze redactie maakt kunnen op alle NPO Radio1-kanalen verschijnen. Online, live op de radio, op social media en als podcast. Onderzoekende, spannende en soms brutale journalistieke verhalen, van heel dichtbij tot ver van je bed.

Kortom, spraakmakende jonge journalistiek van NPO Radio 1! Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in moet duiken? Stuur ons dan nu een bericht via Instagram (@NPORadio1) of mail naar alicante@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie