Podcast
NOS

Podcast De Dag: de commerciële huisarts

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de commerciële huisarts

Commerciële partijen hebben de afgelopen jaren in Nederland tientallen huisartsenpraktijken overgenomen. Hoewel bedoeld als oplossing voor tekorten, lijken de problemen in de huisartsenzorg zich alleen maar verder op te stapelen.

#1619 - De commerciële huisarts - De Dag

Al jaren regent het klachten over de commerciële huisartsenketen Co-Med, die op verschillende plekken in het land huisartsenpraktijken heeft opgekocht. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg zijn er grote risico's voor de veiligheid van patiënten, onder meer omdat de praktijken slecht bereikbaar zijn. Gisteren werd op het laatste moment in de rechtszaal een faillissement afgewend, maar de problemen zijn niet voorbij.

In deze podcast vertelt zorgredacteur Sander Zurhake over de opkomst en oprichters van Co-Med, het gat in de huisartsenzorg waar zij in springen en de perverse financiële prikkels in de markt. Wat betekent de komst van de commerciële huisarts voor ons - de patiënt?

Roelien Vossers is praktijkhoudend huisarts in Haarlem en een van de oprichters van de Bevlogen Huisartsen, een groep huisartsen die zich bekommert om het voortbestaan van de huisartsenzorg in Nederland. Zij maakt zich zorgen over de komst van de commerciële huisarts en roept de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgverzekeraars, en het ministerie op om de regie te pakken. "Er is sprake van een crisis".

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Rosanne Sies

Ster advertentie
Ster advertentie