Podcast

Oplossing woningmarkt? 'Schaf de hele sociale woningbouwsector af'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oplossing woningmarkt? 'Schaf de hele sociale woningbouwsector af'

Kabinet-Rutte IV staat voor grote uitdagingen en moeilijke vraagstukken. Hoe kan bijvoorbeeld de wooncrisis opgelost worden? In De Oplossers gaat Klaas van Kruistum langs wetenschappers die denken daarvoor een oplossing te hebben. En hij stuit op een paar radicale ideeën.

Gerelateerde podcast

De Oplossers

De Oplossers

“Schaf de sociale woningbouwsector helemaal af.” Volgens hoogleraar spatial economics Hans Koster (VU Amsterdam) zou dat weleens dé oplossing voor de woningnood in Nederland kunnen zijn. “Want de sociale sector gaan mensen in en bijna nooit meer uit. Zelfs al zou iemand willen verhuizen vanwege werk in een andere stad; dan nog blijf je hangen omdat er nu niets anders is.”

Daarvoor moet dan wel iets in de plaats komen. “Een inkomensafhankelijke woonsubsidie”, zegt Koster. “Of je nu koopt of huurt: iedereen mag die inzetten voor zijn woning.” Zijn verwachting is dat mensen eerder zullen verhuizen en er zo woningen vrijkomen.

Wonen in de haven

Een heel ander idee komt van stedenbouwkundige Maurice Harteveld (TU Delft). Hij is betrokken bij een project genaamd Port City Futures en ziet kansen in de Rotterdamse haven. “Daar staat al veel leeg en het wordt als maar leger. Laten we dat gebruiken voor woningbouw.”

“Daarbij komt dat de olie opraakt. We hebben acht petroleumhavens. Wat moeten we met die raffinaderijen?” Volgens Harteveld kun je in de haven drie keer Schiedam kwijt. En je kunt het zo inrichten dat het aansluit bij de behoeften van mensen. “Zorg dat je alles op één plek hebt: scholen, groen en de bakker om de hoek. We blijven meer thuiswerken en dus zoeken we ook dat dichterbij huis. Ook eten we steeds meer lokaal.”

Volgens Harteveld hoeft het project niet te botsen met bedrijven die wél in de haven actief blijven. “Veel bedrijven die blijven, worden schoner en stiller en kunnen dus gecombineerd worden met wonen.” Er is nog een groot voordeel volgens de stedenbouwkundige: goede infrastructuur ligt er al. “En wat we in Rotterdam kunnen, kunnen we op kleine schaal elders.”

Meer oplossingen

Nieuwsgierig naar nog meer oplossingen voor de woningmarkt? Voor De Oplossers stuurt Klaas van Kruistum wetenschapsjournalisten Michiel Hulshof en Claire van der Meer op pad. Ze gaan langs bij wetenschappers uit verschillende vakgebieden en komen terug met creatieve ideeën. Van Nederland uitbreiden tot Schiphol en bedrijven verplaatsen naar eilandjes in zee: je hoort erover in de podcast.

#2 - Woningtekort - De Oplossers

Meer afleveringen van De Oplossers zijn te beluisteren in jouw favoriete podcast-app en de app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie