Podcast
KRO-NCRV

Jeugd-tbs is als reanimatie: 'In 70 procent van de gevallen lukt het niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugd-tbs is als reanimatie: 'In 70 procent van de gevallen lukt het niet'

Journalist Tom Veldhuijzen volgt voor zijn nieuwe podcastserie behandelaren en jongeren in de jeugd-tbs. Hoe is het leven van de gestrafte jongens binnen de gevangenismuren van Teylingereind? Hij vertelt erover bij Spraakmakers, samen met begeleider Leah.

Dader en slachtoffer

"Sommige jongens zijn écht jong", zegt Veldhuijzen (KRO-NCRV). "Ik vraag me af wat er is gebeurd dat deze jongens hier rondlopen." Hoewel hun verhalen en straffen verschillen, is er volgens Veldhuijzen één gemene deler. "Armoede, dakloosheid, geen goede opvoeding, misbruik in de jeugd. Bij sommigen denk ik: je had ook geen schijn van kans."

Toch zitten de jongeren - die straffen uitzitten tussen de twee en vijf jaar - niet voor stinksokken vast. Het merendeel is veroordeeld voor (zware) geweldsmisdrijven, maar in de podcast hoor je nog weinig verantwoordelijkheidsbesef bij hen. "Het ligt niet aan mij, maar aan de maatschappij", is de houding van veel van de jongeren, zegt Veldhuizen.

Tieners

"Het is heel moeilijk om op die leeftijd al verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die je hebt gedaan", zegt begeleider Leah (naam bij de redactie bekend). "Ik moet mezelf vaak herinneren dat de jongeren iets hebben gedaan wat niet mag, maar daarnaast óók tiener zijn."

Leah begeleidt jongeren met als doel dat ze na hun straf weer kunnen functioneren in de maatschappij. Dit lukt bij 30 procent, maar 70 procent gaat uiteindelijk weer de fout in. De hoofdbehandelaar vergelijk zijn werk in de podcast met de IC. "We bieden reanimatie aan, en dat lukt in 70 procent van de gevallen niet."

Leah schrok toen ze deze cijfers hoorde, maar dat weerhoudt haar niet om de jongeren proberen op het rechte pad te krijgen. "Ik probeer het zo klein mogelijk te houden en naar elke jongere en hun verhaal op zich te kijken. Anders zou ik niet meer met plezier naar mijn werk kunnen."

Recidive

Jeugd-tbs heet officieel de PIJ-maatregel. Dit staat voor 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen'. Het is een intensieve en kostbare straf, die aan ongeveer 450 jongeren is opgelegd. Volgens Veldhuijzen kost het 433 euro per per dag. Toch denkt de podcastmaker dat het resultaat van de maatregel niet in geld is uit te drukken. "Je kunt ook niet meten hoeveel slachtoffers hiermee voorkomen worden."

Leah: "Over reanimatie zeggen we ook: dit moeten we gewoon doen, zelfs al bestaat de kans dat het mislukt. Waarom zouden we dat voor deze jongeren niet doen?"

Luister aflevering 1 van Jong en Vast - TBS

Luister aflevering 2 van Jong en Vast - TBS

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie