Podcast

Gommers: 'Gevolgen uitstellen operaties nu al merkbaar: tumoren zijn ernstiger'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: 'Gevolgen uitstellen operaties nu al merkbaar: tumoren zijn ernstiger'

[EO] Ziekenhuizen moeten vanwege corona veel operaties uitstellen. Er moeten nu dus keuzes gemaakt worden tussen wie wel en niet nu wordt geopereerd. Dat kan grote gevolgen hebben voor mensen zonder COVID, zoals kankerpatiënten, vertelt intensivist Diederik Gommers in de podcast Virusfeiten: "Je hoort van collega's die opereren dat de tumoren nu echt ernstiger zijn dan we normaal gewend zijn."

#25 - Is vandaag het kantelpunt? - Virusfeiten

"De IC’s zitten gewoon vol", zegt Gommers. Volgens de intensivist zijn de ziekenhuizen al verder opgeschaald en de meivakanties van de verpleegkundigen zijn in sommige ziekenhuizen ingetrokken, maar ondertussen lijkt het kantelpunt nog niet in zicht. "Het is echt vechten, iedere dag."

De actuele situatie is dat er hard wordt afgeschaald met operaties en daardoor worden belangrijke operaties uitgesteld. "In het Erasmus draaien we nog maar 30 procent van de operaties. Normaal hebben we vijf operatiekamers voor open-hart operaties en nu nog maar één tot soms twee, dus dan kun je echt alleen nog maar je spoedjes doen."

Kanker

Sommige patiënten kunnen door de langere wachttijden voor een operatie permanente schade oplopen. "Bij kanker kan je dat wel voorstellen, als je tumor doorgroeit, krijg je meer uitzaaiingen", legt Gommers uit. "Daardoor kun je dit soort operaties maar beperkt uitstellen."

Hij bevestigt dat dit niet slechts iets is wat er dreigt, maar iets wat op dit moment al aan de gang is: "Je hoort van collega's die opereren dat de tumoren nu soms al echt ernstiger zijn dan we normaal gewend zijn", vertelt Gommers. "Er is niks zo erg als dat je op een wachtlijst staat en er zit een tijdbom in je lichaam en dat de operatie dan wordt uitgesteld. Dat gun je niemand."

Daarbij is het overigens niet zo dat COVID-patiënten voorrang zouden krijgen op andere patiënten. "Elke patiënt die acuut achteruitgaat en als je niks doet doodgaat, die gaat voor". Daarbij maakt de achterliggende oorzaak niet uit: "Dat kan een trauma-patiënt zijn die acuut een operatie nodig heeft of een COVID-patiënt die nu beademing nodig heeft."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie