Podcast

Deugen de meeste mensen? Arnon Grunberg vindt dat gevaarlijk om te zeggen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deugen de meeste mensen? Arnon Grunberg vindt dat gevaarlijk om te zeggen

[EO] Als iemand zegt dat de meeste mensen deugen, vindt deze bijna altijd dat hij zelf deugt en dat een andere groep mensen niet deugt. Dat stelt Arnon Grunberg in De Ongelooflijke Podcast. Het is gevaarlijk, denkt hij, en een "vorm van historische ontkenning."

{podcast audio="127431" caption="#28 - Gebrokenheid en geloof met Arnon Grunberg en Stefan Paas" }

Grunberg was te gast in de podcast naar aanleiding van zijn lezing op 4 mei waarin hij sprak over de holocaust. De gebeurtenis heeft het wereldbeeld van Grunberg gekleurd, vertelt hij: "Ik heb een enorme scepsis over mijn eigen soort, de mens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mensen zijn erg vatbaar voor verleidingen, denkt Grunberg. "Het is heel lastig om van jezelf te weten hoe je zou handelen in zulke extreme omstandigheden", stelt hij. Dit is ook één van de functies van het herdenken van de oorlog, vindt hij: "Herdenken vraagt van ons dat we van ons zelf kunnen voorstellen dat we toekomstige daders en meelopers zijn. Het is te makkelijk om jezelf als slachtoffer te zien."

In de podcast spreekt hij ook over zijn religieuze opvoeding, zijn hekel aan agressieve atheïsten en zijn liefde voor ironie.

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en voormalig Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie