In de evolutietuin maak je een tijdreis door 900 miljoen jaar plantenevolutie
- Nieuws
- In de evolutietuin maak je een tijdreis door 900 miljoen jaar plantenevolutie
Wandelend door de nieuwe, unieke evolutietuin maak je een tijdreis door 900 miljoen jaar plantenevolutie. De tuin, te vinden in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, gaat van groenwieren tot aan de bloemplanten. En zo kom je erachter hoe planten ontstaan zijn en wat hun betekenis is. Vroege Vogels nam een kijkje samen met collectie-beheerder Gijs Steur.
In de evolutietuin maak je een tijdreis door 900 miljoen jaar plantenevolutie
Door de jaren heen is de kennis over de evolutie van planten steeds meer gegroeid. Veel feiten waren bekend maar door moleculair onderzoek aan het genetische materiaal van plantencellen, zoals het DNA van bladgroenkorrels, is veel opgehelderd over de onderlinge verwantschappen tussen verschillende plantengroepen. Hierdoor is er een hernieuwd beeld ontstaan in de indeling van planten in de evolutie. Deze nieuwe indeling en ontdekkingen zie je terug in de evolutietuin.
Evolutie
In de evolutietuin loop je vanaf de groenwieren, de eerste planten, via de mossen, wolfsklauwachtigen, varenachtigen en naaktzadigen helemaal naar de bloemplanten. Dat is de groep met de meeste diversiteit, want 88% van de huidige planten zijn bloemplanten. Ook planten die vruchten dragen horen hierbij. De bloemplanten zijn één van de meest succesvolle groepen die nu leven.
Missing link
Tijdens de evolutie van planten zijn enkele essentiële stappen genomen, die gezien worden als sleutelmomenten, zoals vanuit het water overleven op het land of het maken van zaden of bloemen. Een grote missing link in de evolutie, waarover ook Charles Darwin zich verwonderde, is hoe de planten zich geëvolueerd hebben naar bloemplanten waarvoor samenwerking met bestuivers nodig is. Was de bestuiver er eerst of de bloem?
De toekomst
De evolutie staat nooit stil en dit zie je ook in de vormgeving van de tuin. Naar het einde toe waaieren de paden eigenlijk naar steeds meer bloemplanten, eindigend op een open plein. Waarheen de evolutie beweegt is onduidelijk. Misschien wel planten die plastic kunnen afbreken of bestand zijn tegen het hitte effect in onze huidige steden.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.